Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Ouderen hebben meer moeite een hypotheek af te sluiten

Ouderen hebben meer moeite een hypotheek af te sluiten
13 okt 2013

Geen overlijdensrisicoverzekering

Wilt u samen een hypotheek aangaan en bent u 60 jaar of ouder? Dan is de kans groot dat de bank u aan zal geven dat het niet langer mogelijk is om een overlijdensrisico af te sluiten, aangezien dit niet langer haalbaar is. Dit is in veel gevallen een belangrijke voorwaarde van de bank, waardoor het lastig kan blijken om de hypotheek aan te kunnen gaan. Wilt u bijvoorbeeld een hypotheken afsluiten voor 20 jaar? Dan komt u in de knel met de overlijdensrisicoverzekering, omdat deze doorgaans maximaal tot uw 75ste door zal lopen. Indien u 10% of meer eigen geld mee kunt brengen om de woning aan te schaffen wordt het in veel gevallen een stuk beter mogelijk om een hypotheek af te sluiten.

Pensioenen vormen obstakel

Daarnaast vormen de pensioenen een belangrijk obstakel. Er is in veel gevallen sprake van ‘onzekere pensioenen’, bijvoorbeeld in de vorm van lijfrentepolissen en bankspaarrekeningen. Het zijn alleen de pensioenen opgebouwd binnen de pensioenfondsen waar banken rekening mee zullen houden, wanneer ze de maximale hypotheek berekenen. Bovendien betekent een pensioen over het algemeen een flinke teruggang in het inkomen, ten opzichte van het inkomen uit arbeid of winst uit de eigen onderneming. Dit zorgt ervoor dat banken rekening dienen te houden met een lager inkomen, wanneer zij de maximale hypotheek berekenen, zoals u die als oudere af kunt sluiten.

Vanuit de media konden we onlangs vernomen dat het Patricia Paay bij de ABN AMRO niet gelukt is om een nieuwe hypotheek af te sluiten. Zij is 64 jaar en valt binnen een categorie ouderen, die moeite lijkt te hebben om de financiering van hun woning rond te krijgen. Banken hebben inmiddels de naam streng te zijn voor ouderen, waardoor zij niet zomaar een hypotheek af kunnen sluiten.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.