Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Positieve ontwikkeling, maar nog geen keerpunt

Positieve ontwikkeling, maar nog geen keerpunt
15 okt 2013

Prijzen nog altijd gedaald

Het aantal verkopen is dit jaar met 16,4% opgelopen, tot 27.704 woningen in het derde kwartaal. Daarnaast is het verkoopaanbod in 3 maanden tijd gedaald met 1,8% tot 225.858 woningen. Wat dat betreft is er sprake van een aantal positieve signalen, die aan lijken te geven dat het consumentenvertrouwen toeneemt en men dit ook daadwerkelijk omzet in actie. Volgens Dynamis neemt dat aan de andere kant niet weg dat de prijzen nog altijd dalen. De mediane verkoopprijs is bijvoorbeeld met 2,9% gedaald, tot €185.400. Daarnaast is de prijs per vierkante meter met 3,1% gedaald, tot €1.770. De prijsdalingen zijn minder sterk dan het vorige jaar, maar er is voorlopig nog geen sprake van een situatie waarin de prijzen weer op beginnen te lopen en een eigen woning weer een interessante investering wordt.

Daling in 2014

Dynamis verwacht bovendien dat ook 2014 nog niet het jaar zal zijn waarin de prijzen weer op zullen lopen. In plaats daarvan verwacht men dat de prijzen nog iets verder terug zullen lopen. Een eventuele prijsstijging zal meer tijd nodig hebben, al zorgt het consumentenvertrouwen er in ieder geval voor dat de bodem nu in zicht begint te komen en we ons kunnen voorbereiden op betere tijden. Wat dat betreft ziet Dynamis positieve signalen en elementen, maar is er aan de andere kant op dit moment helaas nog geen sprake van een keerpunt op de Nederlandse woningmarkt.

Consumenten hebben steeds meer vertrouwen in de woningmarkt, het aantal verkopen loopt op en de prijsdalingen lijken af te zwakken, maar er is volgens Dynamis Vastgoedconsultants en -makelaars nog geen sprake van een keerpunt. Dat neemt aan de andere kant niet weg dat de vooruitzichten een stuk minder negatief zijn dan bijvoorbeeld een jaar geleden.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.