Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Hypotheken krimpgebieden in toekomst duurder

Hypotheken krimpgebieden in toekomst duurder
17 okt 2013

Hypotheekcongressen

Ger Hukker, voorzitter van NVM, geeft aan dat er op hypotheekcongressen openlijk wordt gezinspeeld op een dergelijke constructie. Op dit moment willen de banken zelf het nog niet toegeven en stellen zij dat eventuele krimpgebieden geen hogere hypotheekrente betalen dan andere locaties. Vanuit het oogpunt van de bank zou dit echter een logische stap zijn, aangezien het risico op een prijsdaling daar een stuk groter is dan in populaire gebieden waar mensen ook in de toekomst graag wonen. Het lijkt wat dat betreft een kwestie van tijd tot het moment dat de eerste bank er openlijk voor uit zal komen. Welke bank dat is en hoe lang het nog zal duren is op dit moment echter nog de vraag.

Beperkte mogelijkheden

Bovendien voorspelt Hukker van NVM dat banken in de toekomst niet zomaar meer een tophypotheek in dergelijke gebieden aan zullen bieden en dat de kans groot is dat het in de toekomst zelfs denkbaar is dat bepaalde gebieden helemaal geen hypotheken meer af kunnen sluiten. Banken dienen kritisch te kijken naar het risico van een hypotheek, waardoor het volgens hem niet vreemd is dat zij ook de omgevingsfactoren meer mee gaan wegen. Welke gevolgen dat zal hebben voor woningeigenaren en toekomstige woningkopers in die gebieden blijft voorlopig de vraag. Het lijkt er echter op dat zij in de toekomst meer geld en moeite in hun hypotheek dienen te steken.

Een hypotheek voor een woning in Noordoost-Friesland of Oost-Groningen zal de komende jaren duurder worden, omdat de banken rekening willen houden met de financiële gevolgen van krimpgebieden. Dat betekent dat de hypotheekrente in bijvoorbeeld Amsterdam of Leeuwarden lager zal liggen, ook wanneer de verdere situatie vergelijkbaar is. Banken geven dit momenteel nog niet toe, maar de makelaarsvereniging NVM vangt regelmatig dergelijke signalen op.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.