Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Nederlandse woningmarkt laat verdeeld beeld zien

Nederlandse woningmarkt laat verdeeld beeld zien
21 okt 2013

Vorig jaar weinig verkopen

De stijging ten opzichte van vorig jaar september lijkt vooral te maken te hebben met de toen dreigende verhoging van de overdrachtsbelasting, van 2 naar 6 procent. Deze verhoging is uiteindelijk uitgebleven, maar het zorgde er destijds voor dat veel huizenkopers hun beslissing naar voren haalden. Dat leidde er vervolgens voor dat het aantal verkopen in augustus en september in 2012 wat tegenviel. Het is wat dat betreft niet vreemd dat het aantal verkopen in september van dit jaar een stuk hoger uitvalt dan dat van vorig jaar (+30 procent). Het beeld ten opzichte van augustus van dit jaar is helaas minder positief, aangezien er sprake is van een daling van 6,9%. Het is wat dat betreft lastig om op deze korte termijn aan te geven hoe de Nederlandse woningmarkt ervoor staat.

Mutaties per provincie

Met name Drenthe laat een enorme stijging ten opzichte van vorig jaar zien, aangezien er daar 51,8% meer woningen verkocht werden. In Overijssel was de stijging met 11,9% juist wat kleiner. Ten opzichte van de vorige maand laten eigenlijk alle provincies een daling zien, behalve Zuid-Holland. Daar was sprake van een kleine stijging van 0,1%, al mag dat eigenlijk geen naam hebben. In Flevoland nam het aantal verkopen ten opzichte van de vorige maand het meest sterk af, aangezien er daar 21,% minder woningen verkocht werden. Het totaal geeft een verdeeld beeld van de woningmarkt, waardoor we iets langer zullen moeten wachten om hier uitspraken over te kunnen doen.

De Nederlandse woningmarkt laat op dit moment een verdeeld beeld zien, aangezien het lastig is duidelijk aan te geven hoe het aantal verkopen zich ontwikkeld. In september hebben er bijvoorbeeld fors meer verkopen plaatsgevonden dan een jaar eerder, maar ten opzichte van de maand augustus is er juist sprake van een daling. Dat blijkt uit cijfers van het Kadaster.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.