Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Dubbele hypotheekrenteaftrek blijft mogelijk

Dubbele hypotheekrenteaftrek blijft mogelijk
22 okt 2013

Niet terug naar twee jaar

Eerder nog had het kabinet plannen om de verlengde regeling die geldt tot 3 jaar na het moment van verhuizen, terug te brengen naar de oude waarde van 2 jaar. De regeling zou daarmee per 1 januari 2014 worden teruggedraaid. Er kwam veel kritiek vanuit de markt, waardoor men nu besloten heeft de verlenging aan te blijven houden. Dat geeft huizenbezitters die moeite ondervinden om hun woning te verkopen iets meer lucht, iets dat in deze economische tijden goed van pas komt. Bovendien heeft het kabinet besloten om een tweede regeling te verlengen. Het gaat om de terugkeerregeling voor mensen die hun woning tijdelijk hebben verhuurd. Op het moment dat huurders eruit gaan kunnen de eigenaren een jaar langer gebruik blijven maken van hypotheekrenteaftrek voor de beide woningen.

Crisis op de huizenmarkt

Het was de Vereniging Eigen Huis (VEH) die veel ophef veroorzaakte, rondom de plannen van het kabinet. De organisatie geeft aan dat de crisis op de woningmarkt nog lang niet voorbij is, waardoor het juist nu van belang is om huizenbezitters te blijven steunen. Door de hypotheekrenteaftrek voor de tweede woning sneller weg te laten vallen zouden tienduizenden mensen honderden euro’s per maand meer kwijt zijn aan hun woonlasten. Volgens de staatssecretaris kost het de overheid tot 1 januari 2015 ongeveer €5 miljoen euro. Het is wat dat betreft een relatief kleine kostenpost, die veel ongenoegen binnen de markt wegneemt.

Woningbezitters die na een verhuizing hun eerste woning niet kwijtraken behouden de mogelijkheid om maximaal drie jaar lang gebruik te maken van een dubbele hypotheekrenteaftrek. Het kabinet had eerder aangegeven hier vanaf te willen, maar heeft dit teruggedraaid en daarmee veel onrust onder deze huizenbezitters weg weten te nemen. Dat heeft Staatssecretaris Weekers na de ministerraad bekend gemaakt.

Binnen 5 minuten overzicht van de laagste rentes, uw maximale hypotheek en de netto maandlasten?

Doe hier de berekening online