Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Aantal wanbetalers hypotheek neemt minder snel toe

Aantal wanbetalers hypotheek neemt minder snel toe
24 okt 2013

Afvlakkende stijging

De 10.000 nieuwe gevallen zorgen voor een percentuele toename van 12,1. Het halfjaar daarvoor was dit nog 13,2%, nadat de percentages twee jaar achter elkaar op hebben gelopen. Wat dat betreft is er volgens het BKR sprake van een afvlakkende stijging, die de voorbode zou kunnen zijn voor een stabilisatie en uiteindelijk een daling. Dat laatste zou betekenen dat minder mensen moeite hebben om hun hypotheek te betalen. In de meeste gevallen ontstaan deze situaties als een gevolg van ontslag of een andere tegenslag op het gebied van inkomen, waardoor de stijging of daling een goed beeld geeft van de algehele economische situatie in ons land.

Positieve ontwikkeling

Volgens het BKR is het nog niet mogelijk om te spreken van een trendbreuk, maar valt dit wel als een positieve ontwikkeling te zien. Het aantal mensen met een betalingsachterstand groeit, maar de grootste klappen lijken reeds te zijn gevallen. Het BKR registreert achterstanden op de hypotheek van 120 dagen en langer, waardoor er wat dat betreft altijd sprake is van een vertraging ten opzichte van de hevige economische ontwikkelingen. Zodra de achterstand volledig is ingelopen verdwijnt deze uit de gegevens van het BKR. Ook dit levert enige vertraging op, aangezien consumenten doorgaans wat tijd nodig hebben om de achterstanden in te halen. Wat dat betreft zou de daadwerkelijke situatie rooskleuriger kunnen zijn dan de gegevens van het BKR met betrekking tot betalingsachterstanden momenteel laten zien.

De afgelopen zes maanden hebben 10.000 nieuwe consumenten te maken gekregen met een betalingsachterstand op de hypotheek. Dat blijkt uit de jaarlijkse Hypotheekbarometer, zoals het BKR in Tiel die heeft opgesteld. Dat betekent dat het aantal consumenten dat de hypotheek niet meer kan betalen nog altijd toeneemt. Er is desalniettemin sprake van een minder snelle stijging dan voorheen.