Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Toptarief belasting gaat omlaag

Toptarief belasting gaat omlaag
29 okt 2013

Compensatie

De afgelopen tijd zijn er enkele veranderingen doorgevoerd met betrekking tot de woningmarkt. Het is bijvoorbeeld verplicht geworden om een nieuwe hypotheek in maximaal 30 jaar af te lossen, via een annuïtair of een lineair systeem. Dat zorgt ervoor dat het belastingvoordeel van een eigen woning ieder jaar een beetje kleiner wordt, waar dit eerder nog gelijk gehouden kon worden op basis van een aflossingsvrije hypotheek. Dit betekent voor verschillende huizenbezitters dat zij op termijn (veel) meer kosten dienen te maken voor hun eigen woning. Daarnaast zal de hypotheekrenteaftrek de komende jaren beperkt worden. De overheid trekt hier een geruime periode voor uit en wil de maximale aftrek op die manier terugbrengen tot 38%. De hoogste inkomens kunnen momenteel nog profiteren van een maximale aftrek van 52%, waardoor er sprake is van een behoorlijke achteruitgang.

Huizenbezitters met hoge hypotheek

Het zijn vooral de huizenbezitters met een hoog inkomen en een hoge hypotheek die veel last hebben van de nieuwe plannen. Deze elementen gaan vaak samen, aangezien het hoge inkomen de huizenbezitters in staat stelt om ook een hoge hypotheek af te sluiten, voor het huis waarin ze wonen. De VVD en D66 zijn daarom van mening dat deze huizenbezitters een kleine tegemoetkoming in de kosten verdienen. De plannen zullen geleidelijk worden ingevoerd, waardoor het toptarief voor de belasting uiteindelijk uit zal komen op 49,5%, terwijl dit nu nog maximaal 52% is. Dat betekent dat de hoogste inkomens niet langer meer dan de helft van hun inkomen aan belasting af hoeven te staan.

Het toptarief voor de inkomstenbelasting zal omlaag gaan, als het aan de VVD en D66 ligt. Zij willen op die manier zorgen voor een compensatie voor de hoogste inkomens, die als het gevolg van de nieuwe hypotheekregels meer kosten maken. De kosten voor deze verlaging zullen betaald worden uit de opbrengsten die de nieuwe maatregelen opleveren.