Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Huizenprijzen met meer dan 4 procent gedaald

Huizenprijzen met meer dan 4 procent gedaald
31 okt 2013

Niveau van 2003

De nieuwe daling van de huizenprijzen zorgt ervoor dat de waarde van woningen vergelijkbaar is met die in 2003. Ten opzichte van de piek in 2008 is er inmiddels sprake van een waardedaling van 20%, een enorme klap voor een groot aantal huizenbezitters. De daling van 4,1 procent zorgt er overigens voor dat de daling wat lager uit is gevallen dan in augustus, een maand eerder. In die maand daalde de prijzen nog met 4,4 procent en in juli liepen de prijzen zelfs nog met 5 procent terug. Wat dat betreft lijkt er sprake van een positieve ontwikkeling. ook het aantal verkopen is wat lager uitgevallen (9 procent), maar ook hier lijkt er sprake van een herstel.

Vertrouwen komt terug

Dit heeft volgens onder andere makelaarsvereniging NVM vooral te maken met het vertrouwen van consumenten, dat terug begint te komen. Consumenten durven weer na te denken over de aankoop van een eigen woning, iets dat ervoor zal zorgen dat ook de prijzen zich in de nabije toekomst kunnen stabiliseren. Wat dat betreft is de woningmarkt nog niet hersteld van de enorme klap in 2008 en zal dat nog wel even duren, maar schijnt er ligt aan het eind van de tunnel. Het valt volgens de NVM overigens op dat er grote verschillen bestaan tussen de ontwikkelingen in de Randstad en op het platteland.

De huizenprijzen zijn de afgelopen maar met gemiddeld 4,1 procent gedaald, ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek, in combinatie met gegevens van het Kadaster. De beide organisaties hebben afgelopen maandag cijfers gepubliceerd, om de ontwikkelingen op de woningmarkt in kaart te brengen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.