Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Kosten NHG gaan flink omhoog

Kosten NHG gaan flink omhoog
4 nov 2013

Premie van huizenkopers

De NHG werd eerder al eens duurder, aangezien de premie destijds verhoogd werd van 0,7% van het hypotheekbedrag naar 0,85% hiervan. Vanaf 2014 zal de premie 1% gaan bedragen, wat voor een hypotheek van €200.000 een verhoging van de kosten van €300 betekent. Dit zorgt ervoor dat het flink duurder wordt om een hypotheek met NHG af te sluiten. Dit maakt het van een nog groter belang om de kosten af te zetten tegen de baten en op basis daarvan te bepalen of het verstandig is om een dergelijke garantie af te sluiten. Het voordeel voor consumenten is onder andere dat zij geen risico lopen op een hoge restschuld, aangezien de NHG deze overneemt op het moment dat hier geen ontkomen meer aan is.

Eigen risico voor banken

De NHG heeft daarnaast besloten ook de banken mee te laten betalen aan de stijging van de kosten. De banken doen dit in de vorm van een eigen risico, waar tot op heden geen sprake van was. Vanaf volgend jaar dienen de banken 10% van het risico van de hypotheek te dragen, waardoor zij te maken kunnen krijgen met aanvullende kosten. Banken hebben aangegeven dat ook dit gevolgen zal hebben voor huizenkopers. Consumenten zullen minder snel een hypotheek met NHG ontvangen, of dienen daar aan de andere kant een hogere rente voor te betalen. Wat dat betreft komt de kostenverhoging uiteindelijk altijd bij de consument terecht.

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) lijkt volgend jaar een stuk duurder te worden voor consumenten. De NHG biedt hen de mogelijkheid met meer zekerheid een woning te kopen, waardoor ook banken over het algemeen bijspringen aan de hand van een scherpere rente. Een consument betaalt een percentuele premie voor het afsluiten hiervan, die vanaf 2014 opnieuw omhoog zal gaan.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.