Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Zorgen over tekort aan nieuwbouwwoningen

Zorgen over tekort aan nieuwbouwwoningen
7 nov 2013

Prijzen en wachtlijsten

Het onderzoeksbureau verwacht dat de huizenprijzen vanaf volgend jaar weel met 1 - 2 procent zullen stijgen. Het is slechts een kleine daling ten opzichte van de eerdere verliezen, maar binnen de markt van nieuwbouwwoningen kan dit grote gevolgen hebben. De bouw van nieuwbouwwoningen en het aantal verleende vergunningen is tot een dieptepunt gedaald, waardoor er de komende jaren sprake zal zijn van een gierend tekort. Juist op het moment dat de consument op zoek is naar een nieuwe woning, is deze niet beschikbaar. Dit kan de prijs weer flink op laten lopen en er daarnaast voor zorgen dat de wachtlijsten voor sociale huurwoningen langer zullen worden. Het onderzoeksbureau is wat dat betreft gematigd positief, mits er naar een passende oplossing wordt gezocht.

Toename van het vertrouwen

Het vertrouwen van consumenten neemt enorm toe, wat de woningmarkt alleen maar ten goede zal komen. Er zullen de komende maanden meer woningen worden verkocht en hypotheken worden afgesloten. Wat dat betreft stelt onderzoeksbureau OTB dat de markt in Nederland er steeds beter voor komt te staan. Ook S&P, de kredietbeoordelaar uit Amerika, heeft al aangegeven dat het denkt dat de Nederlandse woningmarkt de bodem bereikt heeft. Zij verwachten volgend jaar nog een lichte daling van de huizenprijzen, maar deze zullen zich daarna op een degelijke manier kunnen gaan herstellen. Wat dat betreft lijkt het ergste achter de rug voor de bezitters van een eigen huis.

Er lijkt sprake van een voorlopig aanhoudend tekort aan nieuwbouwwoningen, dat bij een herstel van het vertrouwen tot problemen kan leiden. Het is vooral onderzoeksbureau OTB dat zich hier zorgen over maakt, nu de consument de stap tot het kopen van een huis weer steeds meer lijkt te durven nemen. Dit komt de woningmarkt in de breedte ten goede, maar kan binnen de nieuwbouw voor nieuwe problemen zorgen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.