Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Maximale hypotheek in 2014 lager

Maximale hypotheek in 2014 lager
11 nov 2013

Effecten bij verschillende inkomens

Het Nibud stelt dat het vooral te inkomens tot €24.000 zijn die hier last van zullen hebben. Zij krijgen te maken met een daling van 1,5 - 3%, waardoor ze behoorlijk minder kunnen lenen. Ook de inkomens boven de €45.000 per jaar krijgen te maken met een daling, als gevolg waarvan ze ongeveer 1% minder hypotheek kunnen afsluiten. Het is volgens het Nibud onder andere de lage hypotheekrente die zorgt voor de effecten zoals die waarneembaar zijn. Volgens de organisatie dalen de financieringslastpercentages sterker bij een lagere rente, waardoor dit veel mensen parten kan gaan spelen.

Risico op stijging van de rente

Het Nibud geeft aan dat er bij een hogere rente sprake is van een hogere renteaftrek, waardoor consumenten de mogelijkheid hebben om iets meer te lenen. Bovendien lopen zij in het geval van een lage rente het risico dat deze op termijn op zal gaan lopen. Gezien de gangbare looptijd van 30 jaar van een hypotheek kunnen de kosten na verloop van tijd op gaan lopen, waardoor consumenten in de problemen kunnen komen. De lagere rente op een hypotheek heeft wat dat betreft niet direct een gewenst effect. In plaats daarvan zorgt het er via de financieringslastpercentages van het Nibud juist voor dat het minder gemakkelijk zal worden om een hypotheek af te sluiten.

De maximale hypotheek voor Nederlanders zal per 1 januari 2014 dalen, dat stelt het Nibud. Deze organisatie heeft de financieringslastpercentages voor het komende jaar vastgesteld. Hieruit blijkt dat Nederlanders in de meeste gevallen minder kunnen lenen. Dat is slecht nieuws voor de woningmarkt, aangezien het betekent dat het lastiger wordt om een eigen woning aan te kopen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.