Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Fitch spreekt van koopjesjacht in plaats van herstel

Fitch spreekt van koopjesjacht in plaats van herstel
12 nov 2013

Transacties in Spanje

Fitch heeft gekeken naar een groot aantal transacties in Spanje, waarbij er buitenlandse kopers in het spel waren. Op basis van dit onderzoek concludeert de kredietbeoordelaar dat de gemiddelde prijs bij deze transacties veel lager ligt dan €1.000 per vierkante meter. Deze prijs ligt flink onder het landelijk gemiddelde en laat daarmee zien dat er sprake is van een koopjesjacht, in plaats van een daadwerkelijk herstel. Volgens Fotocasa.es zou het gemiddelde veel hoger liggen, maar zorgen de lage prijzen ervoor dat de verkopen de laatste tijd wat aantrekken. De aantrekkende verkopen zouden volgens Fitch echter als sneeuw voor de zon verdwijnen, op het moment dat de prijzen weer op beginnen te lopen.

Buitenlandse kopers

Het zijn volgens Fitch vooral de buitenlandse kopers die ergens in de buurt van de Middellandse Zee graag een tweede woning aanschaffen, nu de prijzen er relatief laag liggen. Volgens hen is er daarom dan ook vooral sprake van een interessante markt voor een ieder die altijd al een dergelijke woning aan wilde kopen. Dit draagt niet bij aan het herstel van de woningmarkt, aangezien de woningen ver onder de marktprijs worden aangeboden. De gemiddelde prijs per vierkante meter zou eerst flink op moeten lopen. Pas wanneer er ook na die stijging sprake is van een groeiende vraag, wil bijvoorbeeld kredietbeoordelaar Fitch spreken van een herstel van de woningmarkt.

De huizenmarkt in Europa lijkt zich op het moment niet te herstellen, er is louter sprake van een koopjesjacht. Dat is hoe de Amerikaanse kredietbeoordelaar Fitch hier naar kijkt. De laatste tijd nemen de positieve berichten rondom de woningmarkten ook in Nederland steeds sterkere vormen aan. Met name in Spanje zou er echter vooral sprake zijn van buitenlandse investeerders die het voordeel genieten.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.