Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Woekerpolissen nog altijd zeer onvoordelig

Woekerpolissen nog altijd zeer onvoordelig
14 nov 2013

Tegenvallende opgebouwde waarde

De woekerpolis gaat uit van een maandelijkse inleg, bijvoorbeeld binnen een beleggingsverzekering. De bank of verzekeraar gaat hiermee aan de slag, om toe te werken naar een voorgespiegeld resultaat. In het geval van een woekerpolis gaat de premie echter voor een groot deel op aan de kosten die de verzekeraar of de bank maakt. Er blijft hierdoor maar weinig over voor de consument. Na de problemen in 2008 hebben de banken afgesproken maximaal 2,5% van de opgebouwde waarde in te mogen houden, als kosten. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat van iedere euro inleg nog altijd 40 cent op kan gaan aan kosten. Wat dat betreft lijkt er zelfs na een compensatie weinig veranderd en roept Hybris Meijaard, initiatiefnemer van de website Woekerpolisvrij, een ieder op om over te stappen naar een ander product.

Overstappen naar een ander product

Consumenten hebben de mogelijkheid om over te stappen naar een ander product, bijvoorbeeld om te sparen voor de uiteindelijke aflossing van de hypotheek of een aanvulling op het pensioen. De AFM luidde eerder al de noodklok, maar ziet dat maar weinig verzekeraars hun klanten daadwerkelijk helpen met een hersteladvies. Bij veel verzekeraars zijn goedkopere polissen beschikbaar. Daarnaast is het volgens Woekerpolisvrij goed mogelijk om over te stappen naar een andere verzekeraar, zelfs nadat er sprake is geweest van een compensatie vanuit de eigen bank of instelling.

De woekerpolis zorgde in 2008 voor een enorme opschudding, toen bleek dat een grote delen van de inleg en het rendement verloren gaan aan de kosten die de banken en verzekeraars rekenen. De aanbieders hebben destijds beterschap beloofd, maar nadat de AFM eerder al eens de noodklok luidde lijkt er nog altijd geen sprake van een duidelijke verbetering. Het is wat dat betreft slimmer om over te stappen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.