Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Hoe werkt een boete op vervroegd aflossen?

Hoe werkt een boete op vervroegd aflossen?
16 nov 2013

Verschil in rente

De bank berekent het verschil in rente, tussen de contractrente (hypotheekvoorwaarden) en de huidige rente voor de rentevasteperiode die er over is gebleven. De bank gaat stapsgewijs omlaag op zoek naar de eerste rentevasteperiode die men hanteert. Doorgaans zal de contractrente hoger uitvallen, waardoor er sprake is van een verschil. Vermenigvuldig dit verschil in rente met de totale hypotheeksom, om tot de kosten per jaar te komen. Ga uit van de rentevasteperiode die er nog over is, om na te gaan wat de totale kosten bedragen. De boeterente is volledig fiscaal aftrekbaar. Dit maakt het voor veel woningbezitters een stuk interessanter om hun hypotheek voortijdig af te lossen, indien ze daar de middelen voor hebben.

Maximale aflossing

De bank houdt rekening met een betaling op dit moment, door op basis van de totale boeterente terug te rekenen naar vandaag de dag. Doorgaans gebruikt men de huidige rente om toekomstige betalingen af te waarderen. Het bedrag komt hierdoor gemakkelijk 5 - 10% lager uit, afhankelijk van de rentevasteperiode die er over is. Bovendien houdt een bank rekening met de maximale aflossing die u per jaar mag doen. Op basis van de hypotheekvoorwaarden is dat doorgaans 10 - 20%. U kunt de boeterente door de bank laten berekenen, om na te gaan wat deze bedraagt en vervolgens een Erkend Hypotheekadviseur om advies te vragen.

Consumenten die van plan zijn vervroegd extra af te lossen op hun hypotheek, kunnen te maken krijgen met een boeterente. Dit is een bedrag dat de hypotheekverstrekker in rekening brengt, om mis te lopen inkomsten op te vangen. Op het moment dat consumenten vervroegd aflossen kiezen zij er immers voor om de schuld eerder terug te betalen, waardoor toekomstige rentebetalingen uitblijven.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.