Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Minister Blok spreekt van bereikte bodem woningmarkt

Minister Blok spreekt van bereikte bodem woningmarkt
19 nov 2013

Vertrouwen en garantstelling

Minister Blok baseert zich hierbij op de cijfers, onder andere die met het oog op het aantal verkopen en de ontwikkeling van de huizenprijzen. Daarnaast geeft hij tegen BNR Nieuwsradio aan dat hij om zich heen merkt dat het vertrouwen van de consument terug begint te komen. Het is volgens de minister van belang dat er snel meer concurrentie ontstaat op de woningmarkt. Bovendien zorgt een garantstelling door de overheid via de Nationale Hypotheekinstelling (NHI) er volgens hem voor dat het mogelijk is om pensioenfondsen over de streep te trekken en meer hypotheken te verstrekken. Dit komt uiteindelijk zowel de consument als de woningmarkt ten goede, net als de verdere economie die onlangs ook weer betere cijfers liet zien.

Kapitaal vanuit het buitenland

Het is volgens minister Blok bovendien van belang om de Nationale Hypotheek Garantie goed duidelijk te maken aan beleggers vanuit het buitenland. We maken hier al een aantal jaren gebruik van, maar dit is niet bij iedereen even helder. De minister wil bijvoorbeeld beter duidelijk maken dat de garantie vanuit de staat er is voor een ieder met een relatief laag inkomen. Bovendien blijven de risico’s voor de overheid beperkt, terwijl het aan de andere kant mogelijk is om meer concurrentie toe te laten. Wat dat betreft is de Nederlandse woningmarkt volgens minister Blok klaar voor buitenlandse beleggers, die met hun kapitaal voor een extra stimulans kunnen zorgen.

Minister Blok van Wonen is van mening dat de Nederlandse huizenmarkt de bodem bereikt heeft. Dit is volgens hem een feit, nu het sinds een aantal maanden duidelijk wordt dat het aantal transacties weer toeneemt. Volgens de minister zijn de prijzen van de woningen bovendien alweer aan het stijgen. Wat dat betreft gaat de woningmarkt volgens hem een positieve tijd tegemoet.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.