Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Banken starten minder snel met verkoop onderpand bij betalingsachterstand

Banken starten minder snel met verkoop onderpand bij betalingsachterstand
21 nov 2013

Maximale opbrengst

Op het moment dat een bank besluit een executieveiling te organiseren is de kans groot dat de opbrengst uiteindelijk lager uit zal vallen, dan bij een onderhandse verkoop van de woning. Gemiddeld levert een woning dan gemakkelijk 10% meer op, waardoor de bank de mogelijkheid heeft om de verliezen beperkt te houden. De lastige woningmarkt van dit moment zorgt er echter voor dat het minder gemakkelijk is om tot een onderhandse verkoop te komen. Dit laat de betalingsachterstanden verder oplopen en zorgt daarnaast voor een beeld dat meer consumenten te maken hebben met financiële problemen. Volgens Fitch neemt het aantal hypotheken met een achterstand van 6 maanden of meer snel toe. De kredietbeoordelaar verwacht bovendien dat de huizenprijzen de komende 12 maanden nog met 5% zullen dalen, om in 2014 vervolgens het dieptepunt te bereiken.

Beperkte verliezen

Dat neemt aan de andere kant niet weg dat de verliezen op gesecuritiseerde Nederlandse woninghypotheken tot nu toe behoorlijk meevallen. Volgens Fitch gaat het om een verlies van 0,14% ten opzichte van de oorspronkelijke balans. Fitch geeft aan dat hier twee zaken debet aan zijn, aangezien banken wachten met de gedwongen verkoop en ze daarnaast kunnen rekenen op ondersteuning vanuit de Nationale Hypotheek Garantie. Dat neemt aan de andere kant niet weg dat Fitch voor de komende tijd een verdere verslechtering van de situatie voorziet, waardoor de verliezen voor de banken verder op zouden kunnen lopen.

Het aantal betalingsachterstanden op gesecuritiseerde Nederlandse hypotheken neemt toe, maar dat heeft volgens kredietbeoordelaar Fitch niet te maken met meer consumenten in financiële problemen. Dit komt volgens de Amerikaanse organisatie vooral door de banken zelf, aangezien zij bij een betalingsachterstand minder snel over gaan tot een gedwongen verkoop, om de verliezen te beperken.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.