Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Vertrouwen van consumenten in woningmarkt blijft stijgen

Vertrouwen van consumenten in woningmarkt blijft stijgen
23 nov 2013

Meer woningverkopen

De Eigen Huis Marktindicator staat in november 2013 op 81, waarmee er sprake is van een stijging van 3 punten ten opzichte van een maand eerder. In 2008 kwam de indicator tot 87 punten, waarmee we bijna terug zijn op het punt voordat de crisis uitbrak en het vertrouwen een enorme deuk opliep. Ook het aantal verkopen van woningen neemt de afgelopen maanden weer toe, waardoor het erop lijkt dat de markt zich op een meer brede wijze aan het herstellen is. Dit blijkt uit zowel de cijfers van het Kadaster als de verschillende makelaars in Nederland. Makelaarsland gaf bijvoorbeeld al aan dat er in oktober 20% meer woningen verkocht zijn dan in dezelfde maand een jaar eerder.

Scherpe rente en lagere huizenprijzen

Volgens de Vereniging Eigen Huis zijn het onder andere ook de scherpe rente en de relatief lage huizenprijzen die hieraan bij weten te dragen. Deze elementen zorgen er samen voor dat het op dit moment relatief voordelig is om een woning aan te schaffen. De rente is ook dit jaar weer met 0,6 procentpunt gedaald en het lijkt erop dat de huizenprijzen volgend jaar nog met ongeveer 4,5% zullen dalen. Wat dat betreft zien de berichten voor de woningmarkt er goed uit, wanneer we kijken naar starters. Huizenbezitters kunnen natuurlijk niet zomaar profiteren van de lagere rente en ook de waardedaling zal ze eerder zorgen baren.

Consumenten krijgen nog altijd meer vertrouwen in de woningmarkt. Dat blijkt uit de Eigen Huis Marktindicator, een indicator van de Vereniging Eigen Huis. Deze liet in elf maanden tijd een stijging zien van 30 procent, waar voorlopig de rek nog niet uit lijkt. 2013 is daarmee het jaar van het herstel van het vertrouwen geworden, waardoor de vereniging positief is over de ontwikkelingen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.