Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

ZZP’er moet gemakkelijker hypotheek kunnen krijgen

ZZP’er moet gemakkelijker hypotheek kunnen krijgen
25 nov 2013

Veel flexibele contracten en ZZP’ers

ZZP’ers en flexwerkers zouden al na 2 jaar jaarcijfers in aanmerking moeten komen voor een NHG-hypotheek, om bijvoorbeeld de rentelasten te drukken. Momenteel beoordelen de banken deze consumenten op basis van 3 jaar, een periode die gelijk staat aan de voorwaarden om een NHG-hypotheek af te kunnen sluiten. D66 is van mening dat deze periode te lang is, omdat er sprake is van een sterke stijging van het aantal mensen dat een tijdelijk of flexibel contract krijgt. Ook gaan er steeds meer werknemers aan de slag als ZZP’er, waardoor ze binnen de huidige regels niet zomaar meer een eigen woning aan kunnen kopen. Het is volgens D66 van belang om dit soepeler te laten verlopen, nu de algehele arbeidsmarkt andere vormen aan begint te nemen.

Meer maatwerk

Het is volgens hen bovendien van belang dat er meer maatwerk plaatsvindt bij het wel of niet toekennen van een NHG-hypotheek. Volgens D66 zijn er veel mensen die er financieel prima voorstaan, maar die aan de andere kant toch niet de mogelijkheid hebben om een hypotheek met NHG aan te gaan. Het kan op die manier zelfs voorkomen dat een ondernemer zelf geen hypotheek kan krijgen, maar dat zijn medewerkers hier wel voor in aanmerking komen. Dit leidt tot scheve situaties, waar D66 graag iets aan wil doen binnen de nieuwe plannen van het kabinet.

Het zou voor ZZP’ers en mensen met een flexibel contract gemakkelijker moeten worden om een hypotheek aan te vragen. Dat stelt Kees Verhoeven (D66) tijdens de behandeling van de begroting voor Wonen. Hij is van mening dat de huidige regeling waarbij ZZP’ers en flexibele krachten 3 jaar inkomen dienen te overleggen achterhaald is, volgens hem is 2 jaar in deze markt meer dan voldoende.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.