Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

WOZ door gemeenten kan beter volgens VVD

WOZ door gemeenten kan beter volgens VVD
30 nov 2013

Veel verbetering mogelijk

Uit een brief van staatssecretaris Weekers aan de Kamer blijkt dat van de 408 gemeenten 248 gemeenten te horen hebben gekregen dat ze het goed doen. 80 doen het ‘naar behoren’, maar bij 71 gemeenten is er verbetering mogelijk. In 9 gemeenten is er zelfs dringend een verbetering nodig, waardoor er daar sprake is van een slechte situatie. Het is volgens de VVD van groot belang dat deze gemeenten snel werken aan de verbetering en dat het als landelijke overheid mogelijk is om hen daar vervolgens op af te rekenen. Deze stok achter de deur zou er bovendien voor moeten zorgen dat het voor huiseigenaren duidelijker wordt hoe de WOZ tot stand komt.

Onvoldoende transparantie

De VVD is namelijk ook van mening dat er sprake is van onvoldoende transparantie. Burgers hebben in veel van de gevallen geen idee hoe de WOZ-waarde van hun woning tot stand komt. Dit zorgt er vervolgens voor dat veel van de bureaus die bezwaar maken op basis van ‘no cure, no pay’ aan de slag gaan. Dit zorgt voor een grote administratieve rompslomp voor gemeenten, die men had kunnen voorkomen door transparanter en zorgvuldiger te werk te gaan. Ook de PvdA maakt zich zorgen over het grote aantal bezwaren, maar is daarnaast van mening dat gemeenten hier serieus mee om dienen te gaan.

De VVD is van mening dat gemeenten meer werk zouden moeten maken van de uitvoering van de WOZ, om tot betere resultaten te komen. Een op de vijf gemeenten heeft de zaken niet goed op orde, wat er onder andere voor zorgt dat er veel bezwaren vanuit huiseigenaren ontstaan. Volgens de VVD is het van belang om gemeenten niet alleen om verbetering te vragen, maar ze hier ook op af te rekenen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.