Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Prangende vragen over het aflossen van de hypotheekschuld

Prangende vragen over het aflossen van de hypotheekschuld
2 dec 2013

Aflossen of sparen?

Stel dat u €30.000 spaargeld achter de hand heeft en u gebruik maakt van een aflossingsvrije hypotheek van €220.000. U betaalt in dat geval rente over het volledige bedrag. Aan de andere kant ontvangt u rente over uw spaargeld, al zal dit percentage in de meeste gevallen lager zijn dan die voor de rente die u betaalt. Verwacht u geen grote uitgaven en wilt u een deel van uw spaargeld gebruiken om af te lossen? Ga uit van de hypotheekrenteaftrek die u ontvangt en bereken het netto voordeel door af te lossen in plaats van te sparen.

Onbeperkt aflossen bij variabele rente?

Indien u gebruik maakt van een variabele hypotheekrente heeft u in een aantal gevallen de mogelijkheid om onbeperkt extra af te lossen, zonder dat u een boeterente krijgt. Controleer dit binnen de hypotheekvoorwaarden van uw bank, of neem contact op met een Erkend Hypotheekadviseur om dit goed na te gaan.

Hoe kan ik meer aflossen?

U kunt meer aflossen door gebruik te maken van een eenmalige schenking, of u kunt besluiten om uw hypotheek om te zetten. Heeft u bijvoorbeeld een aflossingsvrije hypotheek? Dan kunt u deze omzetten naar een annuïtaire of lineaire hypotheek, om structureel af te gaan lossen. Laat een Erkend Hypotheekadviseur kijken naar uw persoonlijke situatie, om na te gaan wat in uw geval de mogelijkheden zijn.

Het aflossen van de hypotheekschuld houdt steeds meer mensen bezig, vooral nu de afgelopen jaren hebben geleerd dat huizenprijzen niet alleen maar kunnen stijgen. Is het mogelijk om onbeperkt meer af te lossen, is dat verstandiger dan sparen en welk voordeel brengt een variabele rente met zich mee? Het zijn voor veel huiseigenaren prangende vragen, waar we hier graag een antwoord op bieden.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.