Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Concurrentie op woningmarkt in aantocht

Concurrentie op woningmarkt in aantocht
3 dec 2013

Waarschijnlijk geen verbod

Eerder werd er nog gevreesd voor een verbod vanuit de Europese Unie, dat de SNS Bank zou verbieden om de laagste rente aan te gaan bieden, voor een hypotheek. Aan de andere kant wil SNS graag hoge spaarrentes aan gaan bieden, maar was het vanwege de staatssteun die de bank kreeg niet zeker van het feit of dit zou worden toegestaan. De kans lijkt nu groot dat de Europese Commissie hiertegen geen verbod op zal leggen, waardoor ook andere banken die steun hebben ontvangen wellicht weer op prijs mogen concurreren. Dat heeft minister Dijsselbloem gezegd, op basis van informatie die hij heeft ontvangen. Dit kan leiden tot een belangrijke vorm van concurrentie op de hypotheekmarkt, die we een lange tijd niet gezien hebben.

Staatssteun voor banken

De banken die steun van de staat hebben ontvangen mochten de afgelopen jaren niet op prijs concurreren, om oneerlijke situaties te voorkomen. Dit leidde ertoe dat ABN AMRO, ING en Aegon geen mogelijkheid hadden om zeer scherpe rentetarieven aan te bieden. De Rabobank had daardoor de vrijheid de rente relatief hoog te houden voor hypotheken, iets dat de consument uiteindelijk niet ten goede is gekomen. Nu het niet langer verboden blijkt om de rente omlaag te brengen is de kans groot dat de banken de strijd om de consument weer met elkaar aan zullen gaan. Dit zal uiteindelijk leiden tot scherpere tarieven voor hypotheken.

Het lijkt erop dat er vanaf 1 april 2014 weer concurrentie zal gaan ontstaan op de woningmarkt. Dit kan er onder andere toe leiden dat de hypotheekrente verder omlaag zal gaan, ook al staat deze momenteel al historisch laag. Er is vijfenhalfjaar geen sprake geweest van concurrentie, aangezien het eigenlijk alleen de Rabobank als grootbank vrij stond scherpe tarieven aan te bieden.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.