Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Huurders in de problemen door hoge stookkosten

Huurders in de problemen door hoge stookkosten
5 dec 2013

Isolatie van de woning

De hoge kosten voor de huurders hebben volgens de Woonbond vooral te maken met het gebrek aan goede isolatie, iets waar de verhuurders verantwoordelijk voor zijn. De armoede heerst onder zowel huurders met een uitkering als werkenden en 50% van hen denkt dat het inkomen de komende tijd verder achteruit zal gaan. Vooral met het oog op de winter is de kans groot dat de stookkosten alleen maar toe zullen nemen en veel gezinnen in de problemen zullen komen. Het is opvallend dat dit probleem vooral leeft onder een ieder met een huurwoning, aangezien veel minder huiseigenaren hiermee te maken hebben.

Koopwoningen beter geïsoleerd

In veel van de gevallen zijn de koopwoningen een stuk beter van isolatie voorzien. Nieuwbouwwoningen worden voorzien van onder andere dubbelglas en andere belangrijke maatregelen en veel eigenaren van bestaande woningen hebben de afgelopen jaren maatregelen genomen. Wat dat betreft geven de huidige problemen bij de huurders in ieder geval aan dat het ook als woningeigenaar verstandig is om hier voldoende aandacht aan te besteden. De Woonbond zal er bij de woningcorporaties in ieder geval op aandringen dat er direct actie ondernomen dient te worden, om verdere problemen te voorkomen. De huurders geven gemiddeld 7% van hun netto-inkomen uit aan de stookkosten. De huurders met de laagste inkomens zijn hier zelfs 10% aan kwijt, waardoor dit zorgt voor een enorme hap uit het budget.

Veel huurders komen in de financiële problemen, als het gevolg van hoge stookkosten. Dat stelt de Woonbond op basis van het toenemende aantal huurders dat met armoede te maken krijgt. Zij moeten in een aantal gevallen zoveel betalen om hun woning warm te houden, dat het aan de andere kant lastig is om normaal te blijven leven of af en toe wat extra’s te doen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.