Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Studieschuld vaak niet aangegeven bij hypotheekaanvraag

Studieschuld vaak niet aangegeven bij hypotheekaanvraag
7 dec 2013

Verzwijgen studieschuld

Niet alle studenten zijn op de hoogte van de verplichting om de studieschuld aan te geven, al verzwijgen anderen deze bewust om problemen te voorkomen. Het is volgens het BKR van groot belang dat de afgestudeerden de lening opgeven op het moment dat ze een aanvraag doen, om problemen met de betaling van hun maandlast vervolgens te voorkomen. Ongeveer de helft van de ondervraagden geeft aan dat ze niet op de hoogte zijn van de meldingsplicht. Daarnaast geeft meer dan veertig procent van de afgestudeerden die de lening verzwijgen aan dat ze dit doen omdat ze nog niet zijn gestart met aflossen. Ongeveer 7 procent geeft aan de lening bewust te verzwijgen, om te voorkomen dat de bank er rekening mee kan houden in de berekening.

Geen BKR registratie

Het BKR heeft aangegeven voorstander te zijn van het registreren van de studieschuld. Banken kunnen er volgens de organisatie dan beter vanuit gaan dat hun hypotheekberekening strookt met de realiteit. Het BKR registreert de kredieten om betalingsproblemen te voorkomen, die nu alsnog kunnen ontstaan door de studieschuld achter de houden. BKR-directeur Peter van den Bosch is bovendien van mening dat de minister van onderwijs dit mee dient te nemen in de plannen voor het sociale leenstelsel. Het is volgens hem alleen op die manier mogelijk om te voorkomen dat veel studenten op termijn te maken zullen krijgen met betalingsproblemen.

Bijna veertig procent van de afgestudeerden maakt geen melding van de studieschuld op het moment dat ze een hypotheek aanvraag doen. Dit meldt het BKR op basis van een eigen onderzoek naar de manier waarop afgestudeerden hiermee omgaan. Het is verplicht om de lening aan te geven, maar vanwege het ontbreken van een BKR-registratie blijkt het mogelijk deze te verzwijgen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.