Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Nationale Hypotheek Instelling zal er behoorlijk anders uit gaan zien

Nationale Hypotheek Instelling zal er behoorlijk anders uit gaan zien
9 dec 2013

Rente zal dalen

In het huidige plannen kunnen namelijk zowel nieuwe als bestaande hypotheken onderdeel uitmaken van de Nationale Hypotheek Instelling. Dit kan de kosten voor de huidige banken enorm drukken. Dit zal ertoe leiden dat zij enorme kostenvoordelen hebben ten opzichte van eventuele nieuwe toetreders. Hierdoor zullen er niet snel nieuwe partijen actief worden binnen de hypotheekverstrekking, waardoor de rente op termijn in ieder geval niet zal dalen, maar wellicht zelfs zal stijgen. Dit is het tegenovergestelde van wat de minister beoogt, waardoor het volgens de ACM van groot belang is om de plannen aan te passen. Door alleen nieuwe hypotheken op te nemen binnen de NHI is het mogelijk de spelregels voor de bestaande grootbanken en de eventuele nieuwe toetreders eerlijk vorm te geven.

Plannen herzien

Minister Blok heeft aangegeven dat hij de plannen zal herzien, om rekening te houden met het advies van de ACM. Het is volgens een woordvoersters immers inderdaad niet te bedoeling om de grootbanken in Nederland te helpen om de kosten te drukken, ten koste van de kansen voor nieuwkomers op de markt. Het is juist de concurrentie op de markt die voor een lagere rente zal moeten zorgen, waardoor consumenten de mogelijkheid hebben om meer voordelig een eigen woning aan te schaffen. Wat dat betreft betekent het advies van de ACM een streep door de rekening van de grootbanken met bestaande hypotheken.

De Nationale Hypotheek Instelling (NHI) zal er ingrijpend anders uit komen te zien. Eerder gaf minister Blok van Wonen al aan dat hij werkt aan een dergelijke instelling, om de hypotheekverstrekking voor banken gemakkelijker te maken. Uit een advies van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) blijkt nu echter dat de huidige plannen de grote banken in Nederland grote kostenvoordelen op zullen leveren.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.