Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Hypotheken Data Netwerk verwacht lichte stijging hypotheekaanvragen 2014

Hypotheken Data Netwerk verwacht lichte stijging hypotheekaanvragen 2014
10 dec 2013

Drukke maand november

Vooral november was erg druk, maar ook oktober van 2013 liet met ruim 16.000 aanvragen al zien dat er sprake lijkt van een herstel binnen de markt. Volgens HDN heeft dit vooral te maken met het feit dat de markt zich voorzichtig aan het herstellen is. Consumenten krijgen dan het vertrouwen in hun mogelijkheden, waardoor ze daadwerkelijk de stap zetten om een hypotheek aan te vragen op basis van hun inkomen. De organisatie ziet sinds juni van dit jaar een stijging, maar verwacht daarnaast dat december een lichte daling zal laten zien. De laatste maand van het jaar is traditioneel wat rustiger, omdat met name de feestdagen ervoor zorgen dat consumenten over het algemeen wel wat anders aan hun hoofd hebben dan het doen van een hypotheekaanvraag.

Stijging komend jaar

Voor het komende jaar verwacht HDN een lichte stijging van het aantal hypotheekaanvragen. De organisatie is positief over de ontwikkeling, maar denkt aan de andere kant niet dat het een wild jaar zal worden. De lage hypotheekrente en de dalingen van de huizenprijzen zorgen voor een aantrekkelijke markt, maar het vertrouwen van de consumenten is volgens de organisatie nog laag. Dat neemt aan de andere kant niet weg dat de tijd van daling voorbij lijkt, waardoor de woningmarkt de weg omhoog weer in kan zetten, of zich in ieder geval degelijk kan gaan herstellen.

November heeft tot een nieuw record geleid, met bijna 17.500 aanvragen voor een nieuwe hypotheek. Dit blijkt uit cijfers van het Hypotheken Data Netwerk (HDN) dat de aanvragen bijhoudt en op basis daarvan een beeld van de markt kan schetsen. November is hiermee de drukste maand van het jaar, dat het sowieso al iets beter doet dan bijvoorbeeld 2012.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.