Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Handige hypotheektips voor huizenkopers

Handige hypotheektips voor huizenkopers
12 dec 2013

Bruto maandlasten en laagste rente

Kijk bovendien niet alleen naar de netto rente die u betaalt op basis van de hypotheek, maar ook naar het bruto bedrag dat u dient te betalen. Wat gebeurt er immers op het moment dat u geen recht meer heeft op aftrek als het gevolg van werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of u wellicht parttime gaat werken? In dat geval dient u een hoger bedrag aan netto lasten te reserveren, om niet in de betalingsproblemen te komen. Kijk ook verder dan alleen de laagste rente, ook al is dit voor de meeste consumenten een belangrijke verleider. Ga onder andere na hoeveel u boetevrij kunt aflossen binnen een hypotheekovereenkomst en of u de mogelijkheid heeft om de hypotheek mee te verhuizen wanneer u een nieuwe woning wilt betrekken.

Roerende goederen en hoger bedrag op de hypotheekakte

Koopt u een bestaande woning? Dan betaalt u overdrachtsbelasting (2%) over het onroerend goed dat u aankoopt. Neemt u bijvoorbeeld ook de gordijnen, de zonwering of een ander deel van de inboedel over? Dan zijn dit roerende zaken, waardoor u de belasting hier niet over hoeft te betalen. Tenslotte is het in bepaalde gevallen mogelijk om een hoger bedrag op de hypotheekakte op te nemen, dan dat u daadwerkelijk gaat lenen. U bouwt op die manier extra ruimte in voor de financiering van bijvoorbeeld een verbouwing, zodat u op een later moment niet opnieuw langs de notaris hoeft en u daar kosten dient te maken.

Bent u van plan om binnenkort een huis te kopen en doet u dat op basis van een hypotheek? Dan is het verstandig om gebruik te maken van deze handige tips, die u meer inzicht geven in de belangrijke elementen waar u rekening mee dient te houden. Vraag de hypotheekoffertes bijvoorbeeld tijdig aan, aangezien een hypotheekverstrekker gemakkelijk enkele weken uittrekt voor de keuring.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.