Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Proef maakt hypotheken voor flexwerkers beter bereikbaar

Proef maakt hypotheken voor flexwerkers beter bereikbaar
14 dec 2013

Grote groep flexwerkers

Het aantal flexwerkers is de laatste jaren behoorlijk toegenomen, waardoor het volgens Randstad, Obvion en de Vereniging Eigen Huis goed is dat er verandering lijkt te gaan ontstaan. Ongeveer 2 miljoen Nederlanders (bijna 30 procent van de werkenden) heeft op dit moment een flexibel contract, of werkt als ZZP’er. De proef zal van start gaan met 1.200 flexwerkers van Randstad, om na te gaan of zij de mogelijkheid hebben een hypotheeklast te dragen. De flexwerkers zullen vooral beoordeeld worden op basis van hun kansen op de arbeidsmarkt, hun mobiliteit en flexibiliteit. De hypotheekverstrekker zal minder kijken naar wat de werknemer reeds gepresteerd heeft en welk contract er in de wacht is gesleept. Volgens Alje Kuiper, directeur innovatie van Randstad Nederland, sluit dit beter aan bij de huidige arbeidsmarkt, omdat er sprake is van een nieuwe vorm van inkomenszekerheid.

Perspectiefverklaring

Flexwerkers die flexibel, mobiel en kansrijk zijn zullen van de uitzendorganisatie een perspectiefverklaring krijgen, waarmee ze kunnen aantonen dat ze in aanmerking kunnen komen voor een hypotheek. Hypotheekverstrekker Obvion (dochter van de Rabobank) zal deze verklaringen gelijkstellen aan de bekende werkgeversverklaring, waardoor ook flexwerkers de mogelijkheid hebben om een hypotheek af te sluiten. Dat neemt aan de andere kant natuurlijk niet weg dat de flexwerkers nog altijd voldoende inkomen dienen mee te brengen en eventuele andere schulden genoteerd bij het BKR roet in het eten kunnen gooien. Tot op heden vangen flexwerkers echter vaak automatisch bot, zelfs wanneer ze zeer kansrijk zijn op de banenmarkt.

Flexwerkers kunnen binnenkort gemakkelijker een hypotheek afsluiten, omdat banken minder kritisch zullen kijken naar de flexibiliteit in het dienstverband. In januari gaat er een proef van start, waarbij de kredietverstrekkers vooral vooruit kijken, in plaats van naar het arbeidsverleden en de huidige overeenkomst. De groeiende groep flexwerkers moet hierdoor gemakkelijker een hypotheek kunnen afsluiten.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.