Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Woningmarkt bevindt zich op een kantelpunt

Woningmarkt bevindt zich op een kantelpunt
16 dec 2013

Einde aan de daling

Volgens DNB is er in het derde kwartaal van 2013 een einde gekomen aan een lange periode van daling van de huizenprijzen. Elf kwartalen lang lag de prijs iedere keer lager dan een kwartaal eerder, iets waar nu geen sprake mee van was. De prijzen van bestaande koopwoningen namen met 0,4% toe, wat aangeeft dat er sprake lijkt te zijn van een herstel. In combinatie met een aantal andere elementen geeft dit volgens DNB bovendien aan dat we op een kantelpunt zijn aanbeland. Ook het consumentenvertrouwen neemt de laatste tijd weer toe, waardoor de makelaars de interesse in nieuwe woningen toe zien nemen. Dat neemt aan de andere kant niet weg dat er ook nog sprake is van een aantal negatieve factoren.

Fundamentele factoren

Met name de daling van het reëel beschikbaar inkomen van huishoudens baart DNB zorgen. Dit zorgt ervoor dat minder huishoudens in staat zijn een eigen woning te kopen. Met name in het geval van werkloosheid wordt het lastig om een dergelijke investering te doen, vooral nu de hypotheekvoorwaarden per 1 januari 2014 opnieuw verder zullen worden aangescherpt. Volgens DNB zorgen de relatief lage huizenprijzen en de lage hypotheekrente voor een behoorlijke dempende werking. Dit kan ertoe leiden dat de woningmarkt over het kantelpunt heen komt en zich weer positief kan gaan ontwikkelen, wat ook de reële economie uiteindelijk ten goede zal komen.

De woningmarkt in Nederland bevindt zich op een kantelpunt, dat stelt De Nederlandsche Bank (DNB). Zij is van mening dat er sprake is van een aantal negatieve fundamentele factoren, maar ziet aan de andere kant ook een aantal positieve elementen. Dit zorgt voor een stabiliserend effect op de woningmarkt, waardoor deze zich op een betere wijze zou kunnen gaan ontwikkelen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.