Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Woonakkoord inzet van spannende dag in Den Haag

Woonakkoord inzet van spannende dag in Den Haag
17 dec 2013

Weken van spanning

Er is al langer sprake van spanning, aangezien het woonakkoord volgens het kabinet van groot belang is voor de begroting van het komende jaar. De verhuurdersheffing moet ongeveer 1,7 miljard euro opbrengen, geld dat de regering niet kan missen. Senator Duivesteijn is echter van mening dat de opbrengst hiervan ten goede zou moeten komen aan de woningmarkt, iets dat nu niet lijkt te gaan gebeuren. Hij vindt het onverantwoord dat het kabinet geldt ophaalt bij de verhuurders, om daar vervolgens de eigen kas mee te spekken en andere problemen op te lossen. De woningmarkt lijkt zich langzaam te herstellen, maar kan niet nog eens een nieuwe klap verwerken. Het is wat hem betreft van groot belang om hier aanvullende afspraken over te maken, al kan hij bovendien besluiten mee te stemmen met het partijbelang.

Herfstakkoord en pensioenakkoord

Indien het woonakkoord er niet komt is de kans groot dat ook andere overeenkomsten niet langer zo stabiel blijken als ze nu lijken. Het herfstakkoord maakte onder andere afspraken over de pensioenen, maar de partijen wensen hier niet langer mee akkoord te gaan totdat er duidelijkheid is over het woonakkoord. De gehele situatie geeft de kwetsbaarheid weer van het kabinet, dat in de Eerste Kamer geen meerderheid van zetels heeft. Dit zorgt ervoor dat de VVD en PvdA doorlopend op zoek moeten naar aanvullende steun, al kunnen ook senatoren uit de eigen gelederen besluiten dwars te gaan liggen.

Het woonakkoord dat het kabinet in het voorjaar van 2013 met diverse oppositiepartijen sloot staat op losse schroeven. PvdA-senator Duivesteijn heeft aangegeven zich niet zomaar in de plannen te kunnen vinden. Indien hij niet akkoord gaat mist het kabinet een meerderheid in de Eerste Kamer, waardoor zich een reeks van andere problemen voor zou kunnen doen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.