Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Hypotheek aflossen met pensioenpremie

Hypotheek aflossen met pensioenpremie
23 dec 2013

Hypotheken onder water

In Nederland staan nog altijd meer dan een miljoen hypotheken onder water, wat betekent dat de hypotheekschuld hoger is dan de waarde van de woning. Het is in die situatie heel interessant om af te lossen, waardoor de pensioenpremie een uitweg kan bieden. Werkenden kunnen de premie voor hun pensioenopbouw deels in gaan zetten om de hypotheek af te lossen, waardoor ze de mogelijkheid hebben om hun woonlasten te drukken. Met name de hypotheken die onder water staan worden hiermee een stuk dragelijker. Zodra de hypotheekschuld daalt kunnen de woningeigenaren weer gemakkelijker verhuizen, zonder dat ze achter zullen blijven met een restschuld die ze veelal mee zullen moeten financieren.

Minder pensioen en lagere woonlasten

Volgens de partijen CU en SGP snijdt het mes van dit plan aan twee kanten. Het zorgt er aan de ene kant voor dat werknemers de mogelijkheid hebben om hun hypotheek verder af te lossen, terwijl het aan de andere kant geen geweld doet aan de solidariteit van het pensioenstelsel. Dit maakt het voor woningeigenaren gemakkelijker om te verhuizen of hun hypotheek versneld af te lossen en de totale schuldenberg daarmee te drukken. Consumenten dienen er aan de andere kant rekening mee te houden dat ze minder pensioen opbouwen. Het is daarom verstandig om gebruik te maken van een financieel adviseur, die meer kan vertellen over de gevolgen van deze plannen, voor op de lange termijn.

Het kabinet heeft aangegeven te willen onderzoeken of het mogelijk is de pensioenpremie in te zetten, om de hypotheek af te lossen. De regering lijkt bereid om een dergelijke keuze aan woningeigenaren aan te bieden, zodat zij bijvoorbeeld de mogelijkheid hebben om een onder water staande hypotheek af te lossen. Dit blijkt uit het pensioenakkoord dat het kabinet sloot met D66, CU en SGP.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.