Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Vertrouwen in woningmarkt 12 maanden op rij gestegen

Vertrouwen in woningmarkt 12 maanden op rij gestegen
24 dec 2013

Hoger dan in november

De VEH drukt het consumentenvertrouwen uit in een aantal punten, dat in december op 83 uitkwam. De VEH doet samen met de TU Delft onderzoek en zag het aantal punten stijgen ten opzichte van november, toen de stand van 81 werd aangetikt. Volgens de VEH is het verlies dat er ontstond vanaf het begin van de crisis zo goed als ingelopen en kan de huizenmarkt zich weer gaan richten op een betere periode. Een jaar geleden stond de index nog op 51 punten, waardoor 2013 volgens deze indicator een uitstekend jaar is geweest voor het vertrouwen. Op het moment dat de index de 100 punten aantikt zijn er eventueel optimisten als pessimisten en kunnen we de markt daarom als ‘neutraal’ beschouwen.

Groeiende huizenverkoop

Het is volgens de onderzoekers vooral de groeiende huizenverkoop die ervoor zorgt dat het sentiment keer op keer verbetert. Al 12 maanden op rij is er sprake van een stijging, vooral nu we om ons heen zien dat er weer meer woningen verkocht worden. In november werden er bijvoorbeeld 10.576 woningen verkocht, een stijging van 7,6% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar en 6,5% ten opzichte van oktober van dit jaar. Wat dat betreft is er sprake van een stijgende lijn, die ervoor zorgt dat ook het consumentenvertrouwen zich verder positief kan ontwikkelen en de huizenmarkt er uiteindelijk weer bovenop zal komen

Het vertrouwen in de Nederlandse woningmarkt is opnieuw gestegen, wat betekent dat er een jaar lang iedere maand sprake is geweest van een stijging. Dat blijkt uit cijfers van de Vereniging Eigen Huis (VEH), die daar iedere maand zelf onderzoek naar doet. Het stijgende vertrouwen in de markt geeft aan dat de woningmarkt er langzaam weer bovenop lijkt te kunnen komen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.