Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Duits hypotheekmodel komt ook hier steeds meer voor

Duits hypotheekmodel komt ook hier steeds meer voor
30 dec 2013

Sparen voor een eerste woning

Het sparen voor de eerste woning kost tijd, maar kan aan de andere kant voorkomen dat bijvoorbeeld een hypotheek onder water komt te staan. Het is onder andere in Duitsland heel gebruikelijk om op deze manier een eigen woning aan te kopen. Consumenten kunnen daar maximaal 80% van de waarde van de woning lenen, terwijl we in Nederland (in 2014) maximaal 104% van de waarde kunnen lenen. Juist door meer spaargeld mee te brengen zorgen we ervoor dat het risico voor de bank en de consument zelf beperkt blijft. Dit resultaat in een lagere hypotheekrente en voorkomt eventuele probleemsituaties. Aan de andere kant vraagt het meer discipline van starters, die vaak tienduizenden euro’s dienen te sparen om de woning aan te kunnen kopen.

Hoge rente op spaarrekeningen

Om het bedrag bij elkaar te sparen maken de starters in de meeste gevallen gebruik van een spaardeposito. Dit levert meer op dan een reguliere spaarrekening, vooral op basis van een langere looptijd. Het spaardeposito maakt het bijvoorbeeld mogelijk om 3 - 4% rente per jaar te ontvangen, waardoor het kapitaal sneller toeneemt en het mogelijk wordt om een eigen woning aan te schaffen. Consumenten dienen er aan de andere kant rekening mee te houden dat ze dit geld niet zomaar kunnen opnemen. Wat dat betreft dient het geld op de rekening daadwerkelijk bedoeld te zijn voor de aankoop van een eigen woning.

We besluiten steeds vaker langer te sparen, voordat we besluiten een eigen woning aan te kopen. Waar het aan het eind van de 20ste eeuw nog heel gebruikelijk was om een maximale aflossingsvrije hypotheek af te sluiten zonder dat we veel spaargeld hadden, pakken we het tegenwoordig voorzichtiger aan. We kiezen daarmee steeds vaker voor het Duitse model, waarbij consumenten maximaal 80% kunnen lenen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.