Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Hypotheek leidt tot problemen bij scheiding

Hypotheek leidt tot problemen bij scheiding
1 jan 2014

Hypotheken leiden steeds vaker tot problemen bij scheidingen, vanwege de nieuwe hypotheekregels die van kracht zijn. Op het moment dat de beide partners uit elkaar gaan en de ene partner een hypotheekdeel van de ander overneemt zien de banken dit als een nieuwe hypotheek. De Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis (VEH) vragen minister Blok de regels aan te passen.

Hogere maandlasten

Op het moment dat een van de beide ex-partners in de woning blijven wonen, is het van belang om de hypotheek van de ander over te nemen. In de meeste gevallen dient de achterblijver hiervoor een lening af te sluiten, of deze uit te breiden. In de meeste gevallen zien de banken dit als een nieuwe lening, waardoor deze valt onder de nieuwe strengere regels, die vanaf 1 januari 2013 van kracht zijn. Dit verplicht huiseigenaren onder andere om verplicht af te gaan lossen, waardoor de maandlasten flink kunnen oplopen. Volgens de belangenorganisaties lopen de maandelijkse kosten aanzienlijk op en zorgen deze ervoor dat veel huiseigenaren na een scheiding in de problemen komen. Bovendien lopen zij vanwege de nieuwe regels het risico dat hun aanvraag wordt afgewezen en ze de woning dienen te verkopen.

Scheiding en hypotheek berekenen

Oude hypotheekregels

Het is volgens de VEH en de Consumentenbond van belang dat de woningeigenaren na een scheiding gebruik kunnen blijven maken van de oude regels. Zij zijn de hypotheek destijds op basis van die voorwaarden aangegaan, waardoor het niet eerlijk is hen nu op basis van de nieuwe regelingen te behandelen. De banken kunnen niet anders op basis van de wet zoals minister Blok die heeft ingesteld. Wat dat betreft is hij de persoon die de mogelijkheid heeft om hier aanpassingen in te doen en er daarmee voor te zorgen dat minder woningeigenaren na een scheiding in de problemen zullen komen.