Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Aflossen populairder dan ooit

Aflossen populairder dan ooit
4 jan 2014

Woningwaarde stijgt niet langer vanzelfsprekend

Tot in 2008 was het voor kopers haast een zekerheid dat de waarde van hun woning de komende jaren zou stijgen. Dit zorgde er onder andere voor dat huiseigenaren geen aflossingen hoefden te doen, omdat ze de woning uiteindelijk met winst zouden verkopen en ze op die manier hun hypotheek konden aflossen. Bovendien werd het heel gebruikelijk om ook de eventuele verbouwkosten en in ieder geval de kosten koper te lenen. Dit heeft geleid tot hypotheken tot meer dan 100% van de marktwaarde, in 2008. Inmiddels zijn de huizenprijzen flink gedaald, waardoor huizenbezitters voorzichtiger zijn geworden met de hoge leningen. In plaats daarvan kiezen we er steeds vaker voor om zelf meer geld in te brengen, of in ieder geval direct van start te gaan met vrijwillige extra aflossingen.

Hoge restschulden

Onder andere de angst voor hoge restschulden zorgt ervoor dat we graag extra aflossen, om de hypotheekschuld omlaag te brengen. Zelfs klanten met overwaarde op hun woning lossen extra af, bijvoorbeeld onder invloed van verhalen van bekenden en anderen die te maken hebben gekregen met een daling van de waarde. Bovendien levert het spaargeld op een spaarrekening momenteel nauwelijks rendement op, waardoor het in veel gevallen interessanter is om de hypotheekschuld af te lossen. De banken zullen moeten wennen aan een nieuwe situatie, waarin de rente-inkomsten waarschijnlijk een stuk lager uit zullen vallen.

Nederlanders lossen hun hypotheek tegenwoordig massaal (extra) af, iets dat tien jaar geleden nog nauwelijks voorkwam. De banken krijgen het benauwd, aangezien dit de rente-inkomsten behoorlijk zal doen laten dalen. De verschillende grote banken in Nederland merken dat de vrijwillige aflossingen nog nooit zo hoog waren, iets dat volgens hen onder andere te maken heeft met de angst voor restschulden.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.