Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
test

Hypotheek duurder, maar ook meer te besteden

Hypotheek duurder, maar ook meer te besteden
6 jan 2014

Economische meevaller

Aan de andere kant hebben de lagere inkomens juist te maken met een economische meevaller, die ervoor zorgt dat ze wat meer te besteden hebben. De koopkrachtplaatjes van Prinsjesdag vallen iets beter uit, nu de economie zich al enigszins heeft ontwikkeld. De voordelen zijn er met name voor de laagste inkomens uit werk, aangezien zij voordeel hebben bij de inkomensafhankelijke arbeidskorting. Deze stijgt voor hen, terwijl de arbeidskorting voor de hoogste inkomens aan de andere kant juist lager uit zal vallen. Dit kan er op de middellange termijn toe leiden dat meer consumenten met een laag inkomen toch de mogelijkheid krijgen om een hypotheek af te sluiten. Tot die tijd zal de hypotheek een relatief groot deel van het inkomen opslokken, waardoor de maximale leningen verder zullen afnemen.

Hogere inkomens betalen meer

Het zijn de hoge inkomens die het meest last hebben van de veranderingen in 2014. Zij krijgen te maken met een lagere arbeidskorting en een lagere maximale hypotheekrenteaftrek. Aan de andere kant daalt ook de zorgtoeslag voor de lagere inkomens, iets waar de hogere inkomens in de meeste gevallen toch al geen gebruik van kunnen maken. Starters kunnen gebruik maken van een maximale schenking van €100.000 om een eigen woning aan te kopen, zonder hier schenkbelasting over te betalen. Sinds dit jaar geldt de vrijstelling niet alleen meer voor ouders, maar ook voor andere familieleden of derden die geld willen schenken.

De hypotheek werd het afgelopen jaar al duurder door de invoering van de verplichting tot aflossing, maar de overheid doet daar het komende jaar nog een schepje bovenop. De maximale hypotheekrenteaftrek daalt van 52% naar 51,5%, om over een periode van 28 jaar uiteindelijk uit te komen op nog maar 38%. Dit treft vooral de hogere inkomens, die netto meer gaan betalen voor hun woning.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.