Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Nationale Hypotheek Garantie minder beschermend dan gedacht

Nationale Hypotheek Garantie minder beschermend dan gedacht
7 jan 2014

Restschuld minder vaak kwijtgescholden

De NHG kan een restschuld kwijtschelden en er daarmee voor zorgen dat huizenbezitters na een gedwongen verkoop niet in de problemen komen. Naar nu blijkt oordeelt de NHG echter steeds vaker dat consumenten in hun woning kunnen blijven wonen, mits ze de woonlasten kunnen blijven betalen. Ook indien er sprake is van theoretische overkreditering kunnen huiseigenaren niet zomaar van hun woning af. Dit zorgt ervoor dat de NHG niet verantwoordelijk wordt voor de restschuld, waardoor het mogelijk is de kosten te beperken. Dat is hard nodig, aangezien het fonds een buffer van slechts 787 miljoen euro heeft, om een portefeuille van 159 miljard euro te dekken. Bovendien stijgt het aantal declaraties de laatste jaren alleen maar, nu de huizenprijzen de bodem lijken te bereiken.

Beperkte rentekorting

Ook de rentekorting is tegenwoordig niet langer een sterk argument om voor NHG te kiezen. Huizenkopers ontvangen een rentekorting van ongeveer een half procent. Dit heeft te maken met het risico voor de bank, dat is toegenomen op basis van de nieuwe voorwaarden sinds 1 januari 2014. Banken dienen zelf een deel van het risico te dragen en berekenen dit vervolgens door aan de consument. Die zelfde consument betaalde toch al meer, omdat de tarieven voor NHG dit jaar ook omhoog zijn gegaan. Het lijkt er wat dat betreft op dat de rek eruit begint te raken bij het fonds en de grootste voordelen voor consumenten inmiddels vergeven zijn.

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) leek lange tijd een belangrijke opsteker en houvast voor de woningmarkt. Hier zou de komende tijd verandering in kunnen komen, nu het fonds de duimschroeven aandraait en de zekerheden minder degelijk blijken dan ze leken. De rentekorting wordt beperkt en de NHG blijkt bovendien geen pinautomaat bij eventuele (financiële) problemen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.