Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Woningmarkt verder in de lift

Woningmarkt verder in de lift
9 jan 2014

Ideale koopmoment voor starters

Volgens Jeroen Stoop, directeur van Makelaarsland, is dit voor starters het ideale moment om een eigen woning te kopen. Hij ziet geen redenen waarom de trend niet door zou zetten en wijst bovendien op de lage rentestand van dit moment. De rente zal de komende tijd waarschijnlijk niet ineens hard gaan stijgen en verkopers zijn bovendien nog altijd bereid een beetje verlies op hun vraagprijs te accepteren. Deze combinatie van factoren zorgt ervoor dat starters een uitgelezen kans hebben om een eigen woning aan te schaffen. Hij geeft bovendien aan dat de enkele negatieve ontwikkelingen van de laatste tijd een slechts beperkte invloed zullen hebben.

Negatieve invloeden beperkt

Hij doelt hiermee onder andere op de financieringsgrens voor hypotheken. Het is vanaf 1 januari 2014 mogelijk om tot maximaal 104% van de waarde van de woning te financieren, mits het inkomen dit toelaat. Eerder was het nog mogelijk om 105% te financieren. Dit zorgt voor een verschil van gemiddeld €2.000 aan financiering, die de consument nu uit de eigen middelen dient te betalen. Bovendien is de grens voor Nationale Hypotheek Garantie verlaagd naar €265.000. Ook dit hoeft geen drempel te zijn, aangezien de meeste woningen voor starters een lagere waarde kennen. Wat dat betreft zijn er volgens de makelaar voldoende aanwijzingen die aangeven dat de woningmarkt zich de komende maanden verder zal gaan herstellen en eindelijk uit het diepe dal kan klimmen.

De woningmarkt zit verder in de lift. Dit blijkt uit cijfers van makelaarskantoor Makelaarsland. Zij zagen in de afgelopen maanden in Nederland ruim 43.000 woningen verkocht worden. Dit is een aanzienlijke stijging ten opzichte van eerdere kwartalen. Bovendien verwacht het makelaarskantoor dat de stijging de komende kwartalen door zal zetten, waardoor de huizenmarkt zich verder kan gaan herstellen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.