Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Woningmarkt beleeft beste kwartaal sinds 2008

Woningmarkt beleeft beste kwartaal sinds 2008
13 jan 2014

7 procent meer woningen verkocht

Er werden door de makelaars aangesloten bij NVM tussen oktober en december van het vorige jaar 27.018 woningen verkocht. Dat is ruim 7% meer dan een jaar eerder, waardoor er sprake is van een flinke stijging. Het valt op dat het vooral de tussenwoningen en appartementen zijn die het goed doen bij de huizenkopers. Op de totale markt werden er naar schatting 36.300 woningen verkocht. Wat dat betreft lijkt de woningmarkt weer wat op gang te komen, onder andere onder invloed van de soepele schenkingsregeling. Deze maakt het mogelijk om belastingvrij tot €100.000 te schenken. De overheid wil er hiermee voor zorgen dat veel van het kapitaal dat bij ouderen zit, bij de jongere generaties terecht zal komen.

Begin van voorzichtig herstel

Volgens de grootste makelaarsorganisatie van Nederland was er in 2013 sprake van een begin van een voorzichtig herstel op de woningmarkt. De makelaars willen zich hier over het algemeen nog niet te positief over uitlaten, om te voorkomen dat er een tweede dip zal ontstaan. Na een dieptepunt in 2012 is de markt zich echter steeds een beetje meer gaan herstellen en lijkt dit nu langzaam door te gaan zetten. In heel het jaar 2013 werden er voor NVM-makelaars 87.404 woningen verkocht. Dat betekent een stijging van 2% ten opzichte van 2012, al ligt het aantal nog altijd stukken lager dan voor de crisis.

De woningmarkt in Nederland heeft haar beste kwartaal sinds 2008 achter de rug. Het vierde kwartaal van 2013 was het beste sinds het uitbreken van de crisis, ongeveer 5 jaar geleden. Er werden flink meer woningen verkocht dan een jaar eerder. Dit blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), met betrekking tot de verkopen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.