Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Huizenprijzen in Nederland dalen nog altijd

Huizenprijzen in Nederland dalen nog altijd
11 jan 2014

Flinke daling sinds begin crisis

Er is sprake geweest van een flinke daling van de huizenprijzen, die inmiddels al jarenlang aanhoudt. Gemiddeld genomen liggen de prijzen op dit moment 16,9% lager dan sinds het begin van het uitbreken van de crisis. Het heeft er onder andere toe geleid dat veel hypotheken onder water zijn komen te staan, maar het heeft daarnaast flink afbreuk gedaan in het vertrouwen van veel huiseigenaren. Wat dat betreft is het goed nieuws dat het aantal verkopen toe begint te nemen, maar zal de stemming pas echt omslaan wanneer ook de huizenprijzen weer stabiliseren. Vanaf dat moment wordt een woning weer een goede investering en hoeven we ons minder zorgen te maken over een eventuele verkoop van het eigen huis.

Stijging in het verschiet

Op basis van de ontwikkelingen van de laatste maanden lijkt het er echter op dat de dalende huizenprijzen binnenkort de bodem zullen bereiken. Vanuit verschillende kanten verschijnen er uitspraken dat de prijzen zich rond de zomer zich waarschijnlijk zullen stabiliseren, of er dan alweer sprake zal zijn van een kleine plus. Wat dat betreft lijkt het ergste achter de rug, maar is het voor huiseigenaren van belang om niet te snel te juichen, aangezien woningen nog altijd met verlies verkocht worden. Toch daalt het aanbod aan beschikbare woningen, waardoor de prijs onder invloed van schaarste langzaam op zou kunnen gaan lopen.

De woningmarkt lijkt zich langzaam te herstellen, maar de huizenprijzen doen dat tot op dit moment nog niet. Er is nog altijd sprake van een daling, zo blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Zij zijn positief over het feit dat het aantal verkopen aan lijkt te trekken, maar wie goed kijkt ziet dat de huizenprijzen nog geen reden tot juichen bieden.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.