Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Hypotheek na scheiding vaak onnodig duurder

Hypotheek na scheiding vaak onnodig duurder
14 jan 2014

Banken

De banken wijzen op de huidige regels vanuit de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en de Nederlandsche Bank (DNB) op het moment dat ze te maken krijgen met een geval van echtscheiding. Wanneer de ene ex-partner de andere uit wil kopen zal er sprake zijn van een nieuw hypotheekdeel, waardoor de banken het doorgaans niet toelaten dit tegen de oude regels af te sluiten. Dat betekent dat de hypotheek aan de nieuwe strengere normen dient te voldoen en dat de maandlasten op zullen lopen. Het komt in een aantal gevallen voor dat de maandlasten zo hoog oplopen, dat de ex-partner die in de woning wil blijven wonen dit niet meer op kan brengen. Verschillende consumenten zijn er echter in geslaagd om hun hypotheek onder de oude regels door te zetten, al was het daarvoor nodig om flink aan te dringen bij de bank.

Belastingdienst

Ook de Belastingdienst gooit in een aantal gevallen roet in het eten. Op het moment dat de helft van de hypotheek volgens de nieuwe regels wordt afgesloten, wordt het verplicht om dit deel in 30 jaar af te lossen. Doet de consument dit niet, dan zou het niet mogelijk zijn om hypotheekrenteaftrek te genieten. Met name de Vereniging Eigen Huis (VEH) is het hier niet mee eens, omdat de beide ex-partners op het moment van afsluiten niet hadden kunnen weten dat zij op enig moment een aanvullend deel van de hypotheek op zich zouden moeten nemen, zeker niet tegen toen onbekende strenge regels.

Een hypotheek wordt na een echtscheiding vaak onnodig duurder, op basis van de huidige richtlijnen voor banken en fiscale regels van de Belastingdienst. Dit blijkt uit een reportage van het programma Tros Radar. Consumenten die de veranderingen aanvechten slagen er echter geregeld in om vast te houden aan de bestaande regelingen, waardoor zij de hypotheek kunnen blijven betalen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.