Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Banken mogen soepeler omgaan met hypotheek zelfstandigen

Banken mogen soepeler omgaan met hypotheek zelfstandigen
16 jan 2014

Lastige financiering

Op dit moment is het nog lastig om een huis te kopen, wanneer er geen sprake is van een vaste arbeidsovereenkomst. Nu het aantal zelfstandigen flink is toegenomen betekent dit dat een behoorlijke groep niet zomaar een woning aan kan kopen. De AFM zag de laatste jaren streng toe op de verstrekking van hypotheken aan deze groep, maar lijkt de teugels nu wat te willen laten vieren. De AFM geeft zelf in een reactie aan dat het de banken al langer maatwerk laat leveren. Als vuistregel geldt dat consumenten maximaal vier keer hun bruto-inkomen kunnen lenen voor de koop van een huis, maar er is soms wat speling mogelijk. De Vereniging Eigen Huis (VEH) is in ieder geval blij met deze ontwikkeling.

Geen versoepeling regels

De AFM geeft daarnaast echter ook aan dat er geen sprake is van een versoepeling van de regels voor het aankopen van een eigen woning. De toezichthouder merkt dat de banken wat soepeler omgaan met de richtlijnen en regels, maar benadrukt dat dezelfde regels nog altijd van toepassing zijn. Wat dat betreft lijken het de banken te zijn die de zelfstandigen graag tegemoet willen komen. Aangezien er de komende jaren waarschijnlijk alleen maar meer zelfstandigen bij zullen komen lijkt dit een positieve ontwikkeling, die uiteindelijk ook de woningmarkt als geheel verder op gang kan helpen.

Banken krijgen wat meer ruimte om zelfstandigen, flexwerkers en jongeren die niet zijn afgestudeerd een hypotheek te verstrekken. Dat stelt het Financieele Dagblad op basis van bronnen binnen de woningmarkt. Volgens die bronnen zou de Autoriteit Financiële Markten (AFM) de regels willen versoepelen, zodat het gemakkelijker wordt om een hypotheek af te sluiten.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.