Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Hoogleraar voorspelt spoedig keerpunt woningmarkt

Hoogleraar voorspelt spoedig keerpunt woningmarkt
18 jan 2014

Fragiel herstel

Aan de andere kant is de hoogleraar het ook met de makelaars eens dat het herstel tot op heden zeer fragiel is. Het gaat slechts om de eerste tekenen, waardoor we de woningmarkt nog altijd niet kunnen zien als een opnieuw gezond wordende markt. Desalniettemin is er sprake van een stijging van het aantal woningen dat er verkocht wordt en lopen ook de prijzen op bepaalde plaatsen weer een klein beetje op. Volgens de hoogleraar is het nu vooral van belang dat er rust ontstaat op de woningmarkt, zodat deze zich verder kan gaan herstellen en aan kan sterken. Het is volgens hem vooral belangrijk om als politiek nu niet allerlei proefballonnen op te gaan laten, aangezien dat opnieuw voor onrust op de markt zou kunnen zorgen.

Mobiliteit op gang

De hoogleraar pleit daarnaast voor rust om ervoor te zorgen dat de mobiliteit op de markt verder op gang kan komen. De huizenprijzen zijn lang gedaald en hebben er daarmee voor gezorgd dat de markt als het ware tot stilstand is gekomen. Het is nu van belang dat de verkopen weer plaats gaan vinden, aangezien de kans groot is dat dan ook de prijzen zich zullen herstellen. Bovendien zal de koopkracht zich moeten herstellen, aangezien dit er onder andere toe heeft weten te leiden dat veel consumenten het vertrouwen in de markt verloren en daarmee zorgden voor een verdere daling van de mobiliteit en de prijzen.

Het keerpunt op de woningmarkt ligt dichterbij ons dan we denken, of we zijn daar zelfs al voorbij. Dat stelt Sylvester Eijffinger, hoogleraar financiële economie aan de Universiteit van Tilburg. Hij reageert hiermee op de jongste woningmarktcijfers van de NVM, de Nederlandse Vereniging voor Makelaars. Hij geeft hen wat dat betreft gelijk in het feit dat de eerste tekenen van herstel zichtbaar worden.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.