Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Woningmarkt was in tweede half jaar 2013 stabiel

Woningmarkt was in tweede half jaar 2013 stabiel
21 jan 2014

Weinig verschillen per provincie

Het valt op dat er weinig sprake is van verschillen tussen de provincies. De laagste koopsommen vinden we in Groningen, waar een woning gemiddeld €163.505 kostte. In Utrecht zijn de woningen aan de andere kant het hoogst geprijsd, gemiddeld moet een huizenkoper daar €249.506 betalen. In Zeeland was er sprake van een beperkte daling van 2,6%, al deed ook Zuid-Holland het goed met een min van 3,5%. In Noord-Brabant gingen de prijzen juist hard onderuit en ging er 7,9% vanaf, terwijl er in Gelderland sprake was van een daling van 7,5%. Toch vallen de verschillen enigszins mee, aangezien deze ook al golden tijdens het topjaar 2008, toen bijvoorbeeld de prijzen stukken hoger lagen.

Gedaald aantal verkopen

In 2013 hebben we een sterk vierde kwartaal gezien, maar dit heeft er niet toe kunnen leiden dat het aantal woningverkopen hoger uit zou vallen dan een jaar eerder. De daling bedroeg 6,1%, maar laat daarmee de eerste tekenen van herstel zien. Het was met name het eerste half jaar van 2013 dat voor een achterstand zorgde, aangezien veel woningen in december 2012 verkocht werden. Vanaf 1 januari 2013 gelden de nieuwe hypotheekregels, waardoor veel huizenbezitters er destijds voor kozen om dit moment net voor te zijn en de woning eerder aan te kopen, dan zij eigenlijk van plan waren.

De woningmarkt heeft zich tijdens het tweede half jaar van 2013 weten te stabiliseren, waardoor het mogelijk lijkt om dit jaar de weg naar boven weer in te slaan. De gemiddelde koopsom steeg in december weer iets naar €215.388, ongeveer 1,5% meer dan een maand eerder. Dat neemt echter niet weg dat de gemiddelde prijs over het gehele jaar iets lager lag dan in 2012.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.