Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Banken voelen zich niet aansprakelijk voor restschulden

Banken voelen zich niet aansprakelijk voor restschulden
23 jan 2014

Banken verantwoordelijk voor huizenbubbel

Volgens de stichting zijn het de banken die verantwoordelijk zijn voor het oppompen van de huizenprijzen, tijdens de jaren waarin het niet op leek te kunnen. Inmiddels kampen in Nederland ongeveer 260.000 mensen met een restschuld, die samen goed is voor 15 - 20 miljard euro. Het zijn de banken die hebben gezorgd voor de hoge huizenprijzen, waardoor zij volgens de stichting ook verantwoordelijk zijn voor de restschulden zoals die op dit moment ontstaan. Consumenten die in of net voor 2008 een woning hebben gekocht hebben te maken gekregen met een flinke daling van de waarde van hun woning. Een gedwongen verkoop leidt hierdoor in veel van de gevallen tot een restschuld, zeker wanneer er nog geen aflossingen zijn gedaan.

Hypotheeklasten van andere huizenbezitters

De banken zijn echter van mening dat ze niet aansprakelijk zijn voor het veroorzaken van de bubbel. Bovendien voorzien ze dat de consumenten die iedere maand netjes hun hypotheeklasten betalen de dupe zouden worden van een eventuele kwijtschelding van de restschuld door de banken. Zij houden wat dat betreft voet bij stuk en lijken voorlopig niet in beweging te willen komen. De stichting heeft onder andere een procedure aangespannen tegen ING bank en wilt bovendien naar de Hoge Raad, met een langslepende kwestie rondom een restschuld. Het valt wat dat betreft de bezien of de banken uiteindelijk niet alsnog in actie dienen te komen, om de consumenten te helpen.

De banken voelen zich niet aansprakelijk voor de restschulden waar veel Nederlanders op dit moment mee te maken krijgen, nadat ze hun woning met verlies dienen te verkopen. De stichting Restschuld Eerlijk Delen had een claim bij hen ingediend, maar deze hebben de banken van de hand gewezen, omdat ze de gevolgen niet willen doorspelen naar de overige klanten met een hypotheek.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.