Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

S&P verwacht lichte stijging woningmarkt in 2015

S&P verwacht lichte stijging woningmarkt in 2015
25 jan 2014

Stabilisatie in 2013

S&P geeft hierin onder andere aan dat het tweede kwartaal van 2013 voor een stabilisatie van de prijzen op de woningmarkt heeft weten te zorgen. Dat komt volgens het Amerikaanse bedrijf vooral door de betere economische voorzichten, die er samen met duidelijkheid over de plannen van het kabinet en betaalbare koopwoningen voor zorgen dat de consument weer meer vertrouwen heeft. De prijzen zijn in 2013 uiteindelijk nog met 4,5% gedaald, maar de grote dalingen zijn uiteindelijk tot stilstand gekomen. Het herstel zal volgens S&P dit jaar en het komende jaar op gang komen, maar een aantal remmende factoren zorgen ervoor dat dit niet snel van de grond komt. Met name de werkloosheid van 8% gooit veel roet in het eten. Bovendien verwacht S&P dat de werkloosheid niet snel af zal nemen.

Hoge schulden en aanbod

Daarnaast hebben we in Nederland te maken met relatief hoge schulden van de huishoudens, waardoor het voor ons lastiger is om te profiteren van de economisch betere tijd die eraan lijkt te komen. Ook het aanbod aan koopwoningen is op dit moment enorm, waardoor er weinig sprake is van schaarste en de prijzen nog niet kunnen oplopen. Ten derde zijn de banken nog altijd voorzichtig met het verstrekken van nieuwe hypotheken. Het is wat dat betreft niet vreemd dat het herstel waarschijnlijk nog even op zich zal laten wachten, al hebben we de bodem in ieder geval bereikt.

Standard & Poors verwacht dat er een einde zal komen aan de prijsdalingen op de Nederlandse woningmarkt, al is het herstel in 2015 nog broos. Het komende jaar zal een jaar van stabilisatie zijn, om daarna een plus van 2 procent te laten zien. Dit schrijft de kredietbeoordelaar in een kwartaalrapport over de Europese huizenmarkt.