Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Meer hypotheek bij ABN Amro voor zeer zuinige woning

Meer hypotheek bij ABN Amro voor zeer zuinige woning
27 jan 2014

Eerste bank met extra leenruimte

ABN Amro is naar eigen zeggen de eerste bank in Nederland die gebruik maakt van de extra leenruimte die het kabinet sinds dit jaar toestaat. Het gaat om een bedrag van maximaal €8.000 bovenop de reguliere leencapaciteit, waarmee kopers van zuinige woningen ervoor kunnen zorgen dat ze een belangrijk deel van het systeem kunnen financieren. Hypotheekverstrekkers dienen zich normaal gesproken aan strakke richtlijnen te houden, maar mogen een uitzondering maken voor de energiezuinige woningen. ABN Amro is enthousiast over die mogelijkheid en hoopt dat ook andere banken hun voorbeeld zullen volgen. Voorlopig is er bij de andere banken nog geen beweging gesignaleerd, maar het zou kunnen dat daar op korte termijn verandering in komt.

Extra kosten zuinige woning

De extra leenruimte bij ABN Amro neemt echter niet weg dat huizenkopers ook zelf dienen te investeren in een woning met een zeer laag energieverbruik. Volgens bouwer VolkerWessels kost het totale systeem dat er nog is ongeveer €15.000 per woning. Dit kan een besparing op de energierekening opleveren van maximaal €1.500 per jaar, waardoor het volgens het bedrijf mogelijk is om het systeem in ongeveer 10 jaar terug te verdienen. Wat dat betreft kunnen potentiële kopers een investering doen in een milieuvriendelijke woning, waarmee ze over 10 jaar de beschikking krijgen over een woning die de energierekening tot een minimum beperkt.

Kopers van een huis hebben bij ABN Amro de mogelijkheid om extra geld te lenen, op het moment dat ze een ‘energienota-nul' woning kopen. Dit is een woning die in staat is alle benodigde energie zelf op te wekken, waardoor de energierekening uiteindelijk nul euro zal bedragen. Hierdoor komt er maandelijks extra geld vrij, op basis waarvan huizenkopers net wat meer mogen lenen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.