Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Stijging vertrouwen woningmarkt houdt aan

Stijging vertrouwen woningmarkt houdt aan
28 jan 2014

Herstel van het vertrouwen

Het herstel van vertrouwen in de woningmarkt startte in vorig jaar en lijkt voorlopig door te zetten. Dit heeft een zeer positieve uitwerking op de huizenmarkt, aangezien het onder andere helpt de verkopen te stimuleren. Het aantal verkopen lag in het vierde kwartaal van 2013 ongeveer 20% hoger dan in het kwartaal daarvoor, wat inderdaad aan lijkt te geven dat meer consumenten de stap op dit moment durven te zetten. Dit lijkt onder andere te maken te hebben met de politieke rust die er rondom het onderwerp is ontstaan. Daarnaast staat de hypotheekrente historisch laag en zijn de koopwoningen momenteel goed betaalbaar. Tenslotte zorgen de stijgende huren ervoor dat meer consumenten nadenken over het kopen van een eigen huis, wat de woningmarkt verder stimuleert.

Problemen op de huizenmarkt

Dat neemt aan de andere kant niet weg dat er nog altijd sprake is van een aantal problemen op de woningmarkt. Een grote groep woningbezitters kan de hypotheek niet of nauwelijks betalen, vooral wanneer zij te maken krijgen met werkloosheid. Daarnaast speelt er bij een aantal huiseigenaren een restschuld, als het gevolg van een gedwongen verkoop onder de hoogte van de hypotheekschuld. Wat dat betreft lijkt er nog veel werk aan de winkel met betrekking tot de woningmarkt. Er schijnt echter licht aan het eind van de tunnel, iets dat enkele jaren geleden nog niet zichtbaar was.

Het vertrouwen in de woningmarkt is opnieuw toegenomen, dat blijkt uit de Eigen Huis Marktindicator van Vereniging Eigen Huis (VEH). Hun indicator steeg van 83 naar 85. In april 2008, net voor het uitbreken van de crisis, stond de indicator op 87, wat betekent dat we het verlies aan vertrouwen bijna goed hebben weten te maken en de huizenmarkt zich kan gaan herstellen.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.