Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Daling huizenprijzen zwakte in december verder af

Daling huizenprijzen zwakte in december verder af
30 jan 2014

Stabiel over afgelopen halfjaar

Volgens het statistiekbureau zijn de prijzen het afgelopen halfjaar nagenoeg stabiel gebleven, wat aan lijkt te geven dat er een einde is gekomen aan de stevige dalingen. De prijzen lagen op het niveau van begin 2003, waardoor er na de kredietcrisis sprake is geweest van een enorme daling. De piek van de huizenprijzen vond plaats in 2008. Ten opzichte van dat moment is er sprake van een totale daling van iets meer dan 20%. Het zijn vooral de huizenkopers van dat moment die nu te maken hebben met restschulden, of andere problemen met betrekking tot hun hypotheek. De waarde van hun woning ligt in veel gevallen lager dan de hoogte van de hypotheek, waardoor deze ‘onder water’ staat.

Minder woningen verkocht

Het aantal verkochte woningen lag in december 2013 lager dan in dezelfde maand een jaar eerder. Er werden bijna 11 procent minder woningen verkocht, maar dit lijkt vooral te maken te hebben met de spurt die er eind 2012 plaatsvond, om nog volgens de oude hypotheekregels een woning te kunnen kopen. Ten opzichte van november 2013 was er juist sprake van een flinke stijging van het aantal verkopen. Het lijkt er wat dat betreft op dat 2014 het jaar van het herstel op de woningmarkt kan worden, mits het vertrouwen verder door blijft groeien en de markt uiteindelijk weer wat meer op gang kan gaan komen.

De huizenprijzen zijn in december 2013 gedaald ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder, maar deze daling lijkt eindelijk af te zwakken. De woningen werden 4 procent goedkoper dan een jaar eerder, terwijl er in november nog sprake was van een daling van 4,7 procent. Het gaat hierbij om een daling van de waarde van bestaande koopwoningen, op basis van gegevens van het CBS.