Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Aanbod huurwoningen harder omlaag dan de vraag

Aanbod huurwoningen harder omlaag dan de vraag
3 feb 2014

Opkrabbelende woningmarkt

Dit blijkt uit een rapport van Pararius, het huurwoningenplatform. Zij zagen in 2013 61.638 woningen worden aangeboden door verhuurders, waardoor er sprake was van een daling van 13,3 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het aantal verhuurde woningen daalde met 7,5 procent naar 67.247. Volgens Pararius heeft dit vooral te maken met de woningmarkt voor koophuizen, die op begint te krabbelen. Er zijn minder huiseigenaren die hun woning voor de verhuur aanbieden, nu ze er beter in slagen om hun woning te verkopen. Wat dat betreft heeft de verbetering op de markt voor koophuizen indirect een negatieve invloed op de vrije huursector. De kans is dan ook groot dat de huren de komende tijd alleen maar verder op zullen lopen, nu de woningmarkt voor koophuizen steeds beter op gang komt.

Beleggingen in huurwoningen

Aan de andere kant zien grote buitenlandse beleggers uit bijvoorbeeld Engeland en Duitsland juist kansen ontstaan op de Nederlandse markt. Zij zien dat de middeldure woningen huren van €700 - €1.000 per maand opleveren. Dit vormt voor hen een goede belegging, waardoor het interessant wordt om de Nederlandse markt binnen te stappen. Volgens Pararius is de vraag naar woningen in deze klasse bovendien het grootst. De beleggingen vanuit het buitenland zullen een aantrekkelijk rendement opleveren, waardoor de kans groot is dat het aanbod de komende tijd in ieder geval niet verder af zal nemen en de prijzen zich wat meer kunnen stabiliseren.

Het aanbod van huurwoningen is de laatste tijd harder gedaald dan de vraag hiernaar, die ook omlaag dook. Dit heeft ertoe geleid dat de huren alsnog zijn opgelopen. In 2013 bedroeg de huurprijs voor woningen in de vrije sector gemiddeld €12,56 per vierkante meter, een stijging van 33 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.