Beoordeel deze pagina
?/10 (0)
Bedankt voor uw beoordeling

Hypotheek afsluiten bij erfpacht

Hypotheek afsluiten bij erfpacht
4 feb 2014

Voorwaarden bij erfpacht

Op het moment dat u een periodieke canon (huur voor de grond) betaalt zal de geldverstrekker deze kosten meenemen in het berekenen van uw maximale hypotheek. Dit betekent in de praktijk dat u minder kunt lenen. Heeft u de erfpacht tijdelijk afgekocht en loopt deze periode af tijdens de looptijd van de hypotheek? Het is dan onbekend hoe hoog de canon na die periode zal worden, waardoor de bank een groot risico loopt. Het zal dan niet meevallen om een hypotheek af te sluiten. Heeft u de erfpacht eeuwigdurend kunnen afkopen? Dan heeft dit geen gevolgen voor uw maximale hypotheek en kunt u wat dat betreft rekenen op de reguliere normen die de geldverstrekkers hanteren.

Maximale hypotheek en advies

Op het moment dat er sprake is van kosten als het gevolg van erfpacht zal de geldverstrekker hier rekening mee houden, waardoor de maximale hypotheek lager uit zal vallen. Het is in het geval van erfpacht (bijvoorbeeld bij de aankoop van sommige appartementen) van belang om een goed hypotheekadvies in te winnen, bij voorkeur bij een onafhankelijke en erkende hypotheekadviseur. Hij of zij kan u alles vertellen over de gevolgen van erfpacht voor uw situatie en mogelijkheden. U kunt op basis van het advies vervolgens een offerte aanvragen bij de geldverstrekkers, zodat u wellicht binnenkort een nieuwe woning kunt betrekken.

Wilt u een hypotheek afsluiten, voor een woning waarvoor u erfpacht betaalt? Erfpacht kunt u zien als een soort huur van de grond, omdat u alleen eigenaar wordt van de woning die erop staat. Indien er sprake is van erfpacht is er van belang om er rekening mee te houden dat dit gevolgen kan hebben voor uw mogelijkheden om een hypotheek af te sluiten.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste hypotheeknieuws en de laagste hypotheekrentes? Meld u aan voor onze gratis nieuwsbrief.